Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Toplumların Güçlendirilmesi Projesi çerçevesinde bir konferans düzenlendi.

Mühendislik Fakültesi Kongre Salonunda gerçekleştirilen konferansa Dünya Enerji Birliği Başkan Yardımcısı ve Marmara Üniversitesi Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Toprak, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Toprak yaptı.

Yenilenebilir enerji kanyakları konusunun önemine değinen Prof. Dr. Toprak, Diyarbakır’ın güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin bir bölgede bulunduğunu söyledi.

Daha sonra mikrofona geçen Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yurdagül Benteşen Yakut, ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarında Danimarka Örneği ve Diyarbakır için Yol Haritası’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Dicle Üniversitesi tarafından 2015 yılında kurulan GES (Güneş Enerjisi Santrali) hakkında bilgi veren Yakut, bin adet panel kullanılarak yıllık ortalama 400 mwh elektrik enerjisi üretildiğini ve üretilen elektriğin Diyarbakır’da kullanıldığını söyledi.

Daha konuşan Dünya Enerji Birliği Başkan Yardımcısı ve Marmara Üniversitesi Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar, toplumların, ülkelerin ve bölgelerin yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçişinin yerel, ulusal ve bölgesel yönetimlerin iradesi ile gerçekleşebileceğini söyledi.

Enerji alanında yeşil çözümün ancak yüksek teknolojinin kullanıldığı akıllı şebekelerin, yenilenebilir enerji depolama sistemlerinin ve enerjinin son kullanım verimliliğinin entegrasyonuyla başarılabileceğini ifade eden Uyar, asıl amaçlarının yüzde yüz yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmak olduğunu ifade etti.

Editör: Haber Merkezi