DSİ Diyarbakır Bölge Müdürü Mahir Arslan, Devlet Su İşleri'nin Diyarbakır’da 2020 yılında yürüttüğü çalışmalar ve 2021 yılında hayata geçireceği projelere ilişkin Bismil Haber Gazetesi'ne bilgiler verdi.

Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural ve  Birlik üyeleri Mehmet Altay, Askeri Önen, Sadun Fidan’nın hazır bulunduğu toplantıda, DSİ Bölge Müdürü Mahir Arslan, Diyarbakır DSİ101. Şb Müdürü Mehmet Dervis Yıldız, DSİ Batman Şb. Müdürü Kerem Aydın ve DSİ Diyarbakır İşletme ve Bakım Şube Müdürü Mehmet Yaşar Ceylan Bismillin sulama kanalları ve barajlar konusunda bilgi verdi. .

3c11d250-2fc9-488f-9203-1000aa654275.jpg

KRALKIZI BARAJININ BİSMİL VE ÇINAR’DA SULAMA DURUMU NEDİR?

Diyarbakır'da Kralkızı ve Dicle barajlarındaki suyu Kayapınar, Ergani, Çınar ve Bismil ilçelerine taşıyacak 218 kilometrelik cazibe ana kanalı bittiğini ifade eden DSİ Bölge Müdürü Mahir Arslan, Kralkızı ve Dicle barajı Çınar ve Bismil’de deneme suyu bırakma işleminde, Barajın sifonu heyelan yüzünde çökmesi üzerine ertelemek zorunda kaldığını ifade etti.

 Bölge Müdürü Arslan, Kralkızı barajı sifonu heyelan yüzünde çökmesi üzerine şifonu Kone kazıklarla sağlamlaşarak ve üzerinde çelik borularla geçirdik. Çalışmalar devam ediyor. Bitme aşamasına gelmiştir. Dedi.

BİSMİL SAVUR CAFERİ ÇAYI KURUDU. YAKLAŞIK 15 BİN DÖNÜM ARAZI KURAKLIK TEHLİKESİ YAŞANIYOR.

Bismil Caferi Savur çayı kuruması üzerinde, çay üzerinde bulunan Bismil köylerinde yaklaşık 15 bin dönüm arazinin kuruyacağı ve Kralkızı barajının suyu çaya bırakma durumu var mı? Sorusu üzerine DSİ Diyarbakır Bölge Müdürü Mahir Arslan yaptığı açıklamada, Dere ve çaylara su bırakma ile ilgili bir projemiz yoktur. Fakat Karalkızı Barajı Çınar ve Bismil köyleri Savur sınırına kadar kanallarda su denemesi yapması durumunda çiftçilerin kanal suyunda faydalanabileceği, ama net bir tarih vermeyeceğini ifade etti.

KARALKIZI BARAJININ KANAL TEMİZLİĞİ

Kralkızı barajı 218 km’lık sulama kanalların temizliği bitme aşamasına geldiğini ifade eden, DSİ Diyarbakır 101. Şb Müdürü Mehmet Dervis Yıldız, Kralkızı kanal temizliği sadece 8 km kalmış, temizlik devam ediyor. Dedi.

Yıldız, Bismil halkına müjde vererek, Kralkızı barajı test amaçlı sulama işlemleri Mayıs 2022’de Bismil’in Savur sınırına kadar su verileceğini söyledi.

BATMAN SAĞ SAHİL BARAJI BİSMİL TARAFI DURUMU

Diyarbakır’ın Bismil ve Batman iline bağlı ilçelerde bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesin de önemli rol oynadığını ifade eden DSİ Batman Şb. Müdürü Kerem Aydın, Bu kapsamda Batman Sağ Sahil Sulaması 2.Kısım Projesi kapsamında 30 bin 780 dekar alanda çalışmalar tamamlandı. Bismil tarafında 18 bin dönüm sulanmaktadır. Bozçalı ve civar köylerde cazibe olarak sulamaya açıldı. Dedi.

BİSMİL KARAKÖPRÜ 19. NOLU SİFON ARIZASI PROJE KAPSAMINA ALINDI. ARIZASI GİDERİLECEK.

DSİ Batman Şb. Müdürü Kerem Aydın, Bismil Karaköprü 19. Nolu sifonun arızası nedeniyle Darlı, Bakacak, Ambar ve Sarıtoprak köyleri suya kavuşmamıştı. Genel müdürlükte 19. Nolu sifonun inşaat işlemi onayı alındı. İş kapsamına aldık. Projesi yapılıyor. Bu sene mevcut sağsahil projesi kapsamında inşaata başlanacaktır. 2022 sulama sezonunda Bismil Karaköprü’den Sarıtoprak köyüne kadar tarlalar suya kavuşacak. Dedi.

DİCLE NEHRİ ÜZERİNDE BULUNAN TARLALARDA SULAMA DURUMU

Bismil Dicle nehrinde kuraklık nedeniyle, nehirde su sıkıntısı baş gösterdi. Üçtepe köyünden Şahintepe köyüne kadar Dicle nehri üzerinde sulanan tarlaların kuraklık tehlikesine karşı barajlarda su takviyesi yapılıp, yapılmayacağı sorusu üzerine, DSİ Diyarbakır Bölge Müdürü Mahir Arslan, Barajlarda bu sene su sıkıntısı mevcuttur. Şu an günde elektrik santralı günlük 6 saat çalışmakta ve Dicle nehrine su bırakmaktadır. Kralkızı Barajında su durumuna göre önümüzdeki günlerde 1,5 saatte düşüreceğiz. Çünkü baraj üzerinde sulanan arazileri ve içme suyu ile genel anlamda çiftçiler mağdur olmasın diye programlı bir şekilde ayarlama yapıyoruz. Biz Dicle nehri üzerinde bulunan çiftçileri de düşünüyoruz. Fakat Barajda su azlığı nedeniyle, dengeli bir su bırakma işlemi devam edeceğiz. Dedi.

ÇİFTÇİLERDEN DESTEK İSTİYORUZ.

Diyarbakır DSİ101. Şb Müdürü Mehmet Dervis Yıldız, Çiftçilerimizden tarlalarındaki kanal ve yol yapımlarında duyarlı davranmalarını istiyoruz. DSİ yetkililerine kanal ve yol yapımlarında sorun çıkarmamaları durumunda, kanal hizmetleri daha hızlı bir şekilde devam edecek. Tarlalar daha erken suya kavuşacaktır. Bu konuda çiftçilerden destek istiyoruz. Diye konuştu.

53a46b8e-a0ab-4fe3-9d15-272f88aefeda.jpg8169cdf7-a3d4-4459-a522-855ed3cad787.jpg11701c38-0e1e-4d63-a2cb-413c7427bb1e.jpgdervis.jpg

Editör: Haber Merkezi