Diyarbakır Sur ilçesinde bulunan ve halk tarafından “Dört Ayaklı Minare” olarak bilinen Şeyh Mutahhar Camii'nin minaresinin mimari yapısı taklit edilerek baz istasyonu yapıldı. Duruma tepki gösteren halk, mukaddes bir yapının bu gibi şeylere alet edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Diyarbakır merkez Bağlar ilçesinde bulunan Sümer Camii’nin yanında yapılan ‘Dört ayaklı Minare’yi andıran mimari yapının baz istasyonu olduğu anlaşıldı.

İlk bakışta normal bir mimari yapı olarak gözüken maketin, halkın tepkisini çekmemek için ‘Dört ayaklı Minare’ şeklide kamufle edilerek yapıldığını belirten Diyarbakırlılar, baz istasyonlarının, şehir merkezinden uzak bir yerde kurulması gerektiğini söylediler.

Diyarbakır’ın, dünyada turizmin baş kenti olarak tanındığını belirten Akil Gençler Diyarbakır İl Koordinatörü Engin Özmen, baz istasyonlarının insana ve çevreye verdiği zarara değindi.

Özmen, “Diyarbakır’ın tarihî yapılarından olan Dört Ayaklı Minare’yi kullanarak yapılan bu baz istasyonunun yanında binlerce insan namaz kılacak. Bu ne kadar doğrudur acaba?  Dört Ayaklı Minare’nin görümünü vererek baz istasyonu kurmak çok yanlıştır. Her şey para demek değildir; biraz insanları da düşünmek gerekir. Bizim insanımız bunu hak etmiyor.” dedi.

Sümer Camii’sinin minaresine de takılı olan baz istasyonlarına dikkat çeken Özmen, camide namaz kılan yaşlı insanların da düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Dört Ayaklı Minare maketinden yapılan baz istasyonunun halkın dinî duygularını istismar etmek olduğunu söyleyen Bahattin Karakuş, “Bu, halkın hissiyatlarıyla oynamaktır, halkın iradesini parayla satmaktır. Dört Ayaklı Minare, 4 kitabı, yani 4 dini temsil eder. Halkın dinî değerlerini istismar etmektir. Bunu kınıyorum. Başka bir maket yapsınlar, halkın duygularını istismar etmesinler.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, kentin bir çok kavşağında baz istasyonu olduğu öğrenilirken, halkın tepkisini çekmemek için farklı şekillere büründürüldüğü görüldü. Ayrıca, Baz istasyonlarının olduğu mevkide kullanılması gereken uyarı levhalarının da bulunmaması dikkat çekti. 

Editör: Haber Merkezi