Vatandaşlar yaptıkları sorgulama ile üzerlerine kayıtlı 1 hat var sanarken 3 hat olduğunu, son model cep telefonları için de taahhütlü anlaşma imzaladıklarını öğrendi.

Gsm şubelerine hattı ile ilgili bir işlem yapmak için kimlik kartı fotokopisi veren vatandaşlar dolandırıcıların kimlik kartları üzerinden açtıkları hatlar ve satın aldıkları taahhütlü telefonlar yüzünden sıkıntıda. Şikayetvar'a şikayetlerini yazan vatandaşlar Bilgi ve Teknoloji Kurumu'ndan (BTK) TC Kimlik numaralarını girerek yaptıkları aramalarda kendi üzerlerine açılan telefon hatlarının yanı sıra, üzerlerine taahhütlü olarak satın alınmış son model cep telefonları ile karşılaşmanın şaşkınlığını yaşadı.

Vatandaşın kimlik fotokopisi ile hat ve taahhütlü telefon

GSM şubelerine tarife değişikliği, paket değişikliği gibi nedenlerle başvuran vatandaşlar bu işlemlerinin gerçekleşmesi için şubede çalışan personele kimlik kartlarının fotokopisini veriyor. Firmada çalışan personel vatandaşın kimlik fotokopisini bilgisi ve onayı dışında hat açarak ve taahhütlü cep telefonu satın alarak dolandırıyor. BTK'dan kimlik numaraları ile sorgulama yapan vatandaşlar üzerlerine kayıtlı 3 farklı hat olduğu ya da iphone 5 için taahhütlü anlaşma yaptıkları bilgisiyle karşılaşabiliyor.

Kimlik fotokopilerine paraf atın

Vatandaşlar kendilerinden habersiz üzerlerine açılan hatların ve taahhütlü telefonların iptali için bir önlem olarak kimlik fotokopilerinin üzerine kimlik fotokopisini hangi amaçla verdiklerini paraf atarak yazabilir. Ayrıca vatandaşların kimlik fotokopilerini verdiği Gsm şubelerinin ve personelinin güvenilir olmasına ve yaptıkları işlem için gerçekten kimlik fotokopisi gerektiğine de emin olması gerekiyor.

Vatandaşların Şikayetvar'a yazdıkları şikayetler şu şekilde:

"Yetmezmiş gibi taahhütle iphone 5 almış"

26 Mayıs tarihinde faturalı kullandığım hattımı başka bir tarifeye geçirmek için Gsm şubesine gittim. Orada işlemimi yapan arkadaş kimlik fotokopimi izinsiz alarak başka bir şubeye giderek personel olduğunu söylemiş ve benimde onun arkadaşı olduğumu söyleyerek 30 Mayıs tarihinde üzerime faturalı hat çıkartmış. Bu yetmezmiş gibi taahhütle iphone 5 almış. Dün çıkarmasına rağmen hattı, büyük şansımla BTK'dan kontrol ederek sonraki gün gördüm.

"Kullandığım hattı iptal edeceğim"

Gsm şubesinden tarife değişikliği yaptırdım. Orada işlemimi yapan arkadaş benim kimlik fotokopimi izinsiz olarak alarak adıma hat çıkartıp birde üstüne taahhütle iphone 5 almıştır. Ben bunu öğrendikten sonra müşteri hizmetlerinde bana bilgi verecek birini bulamazken, birde hattı iptal ettirdiğim zaman bana yüklü miktarda para ödemem gerektiğini söylediler. Problemim hala çözülmemiştir. Şube müdürü bana muhtemelen maddi sıkıntı çıkmaz demektedir. Kullandığım hattı iptal edeceğim.

"Kimlik bilgilerim nasıl kullanılabiliyor?"

Ben 2005 yılından beri aynı hattı kullanıyorum. Hayatımda hiç başka hat kullanmadım fakat ne iştir üzerime 3 tane farklı hat çıktı. Benim kimlik bilgilerim benim bilgim olmadan nasıl kullanabiliyor? Hatlar taşınırken açılırken evrakın altındaki imzayı kim atıyor? Üstelik kapattırmak için müşteri hizmetlerini arıyorum müşteri temsilcisine bağlanamıyorum. Bayiye gidiyorum numaraların son iki rakamları eksik olduğu için işlem yapamayız diyorlar.

"Adıma açılan hatların cezasını ben ödüyorum"

Bilgim dışında açılmış olan hatlar bulunmaktadır.Yeni hat almak için başvurduğumda kara listede bulunduğum söylendi fakat benim üzerime hiçbir operatörde hat bulunmuyor. Bir başkası tarafından kimlik bilgilerimi kullanarak hatlar açılmış ve bu hatların borcu olduğu söyleniyor. Adıma açılan hatların cezasını ben ödüyorum. Bu hatların iptalini ve borçların kaldırılmasını talep ettim ama hala dönüş yapmadılar. Ne yazık ki haftalar oldu. Tüketici koruma derneğine ve gerekli yasal işlemlere başvuracağım. -UCR 

Kaynak:Haber 7

Editör: Haber Merkezi