YKS’nin açıklanmasından sonra öğrencileri ve velileri üniversite tercih heyecanı sardı. Öğrencilerin geleceklerini etkileyecek olan tercihler için uzmanlardan uyarı geldi

Uzman Psikolojik Danışman Abdulkerim Işık, ailelere ve öğrencilere doğru tercihin ne kadar önemli olduğu konusunda uyarılarda bulundu.

Işık İLKHA’ya yaptığı açıklamada, önümüzdeki sürecin üniversite adaylarının geleceğine dair önemli kararların verileceği dönem olduğunu söyledi.

Hem liselere giriş dönemi hem de üniversite tercih dönemi ile ilgili bir sürecin yaşanacağını belirten Işık, "Bu süreçte unutulmaması gererken temel bazı yaklaşımlar olacak. Bunu ailelerimize, öğrencilerimize belki tüm ilgililere duyurmak, paylaşmak lazımdır. Üniversite sınavına giren tüm öğrencilerimizin karşılarında yeni sisteme dayalı bir tercih yaklaşımı var. Dolayısı ile tercih yaklaşımındaki sürece çocuklarımızın tamamen hâkim olması, ailelerimizin her şeyi bilmesi imkânsız. Bu konuda uzmanlardan faydalanması, tercih danışma merkezlerine ulaşmaları öncelikli tavsiyelerimizdir. Özellikle okullarımızda, rehberlik araştırma merkezimizde, illerde, merkezlerde kurulacak tercih danışma merkezlerinde öğrencilerin aldığı puanlar, ilgileri, yetenekleri doğrultusunda gidebilecekleri okullar ile ilgili doğru eşleştirmelere yapılmaya çalışılacak." dedi.

“Ailelerin çocukları hayallerindeki mesleğe yönlendirmesi doğru olmayabilir”

Işık, "Ailelerin, çocuklarının kendi istedikleri meslekleri seçmeleri konusunda yönlendirmeleri ve bu doğrultuda tercih yapmak zorunda bırakması her zaman doğru netice vermeyebilir. Öğrencilerimizin kendi başlarına yapacakları ya da ailelerimizin hayallerinde besledikleri meslekler ile ilgili yönlendireceği tercihler her zaman doğru olamayabilir. Her zaman öğrenciye dönük olmayabilir. Bu konuda daha bilinçli olmak, öğrenciyi doğru bilinçlendirmek, öğrenciye uygun bir tercih yapmak iyi bir yaklaşım olacaktır." ifadelerini kullandı.

Her yıl üniversite sınavında bir yere yerleşen öğrencilerin yüzde yirmiye yakınının, bir sonraki sene yine sınava girdiğini aktaran Işık, "Bu şu anlama geliyor: Özellikle 100 bin kişiden 20 bin kişisi yerinden memnun kalmıyor, tercih ederek yerleştiği bölümün kendine uygun olmadığını düşünüyor. Yeniden sınava girerek iki üç sene gecikmeli olarak hayatına devam etmek istiyor. İşte bu tercihlerin ne kadar önemli olduğunun en önemli göstergelerindendir, bunu ihmal etmemek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Liselere yerleştirme sürecine de değinen Işık, "Liselere yerleştirme sistemi ile ilgili bu sene kullanılan yeni bir uygulama var. Bu uygulamada da ilan edilen sonuçlara göre velilerimizin dört defa yeniden tercih yapma hakları doğacaktır. Bu tercih yapma haklarını da yine uzmanlar ile okulların rehberlik servisleri ile görüşerek tercih yaparlarsa yerleştikleri yerler dışında gitmek istedikleri daha uygun yerler varsa ve bunlara fırsatları varsa kullanmış olacaklar. Ağustos ayı içerisinde de liselere yerleştirme ile ilgili zamanları takip eder ise velilerimiz dört defa okullarında yeniden tercih süreçlerini başlatacaklardır. Bunu e- Devlet üzerinden de yapmaları mümkündür. Ancak biz bunun okullara giderek yapılmasını daha doğru ve isabetli bir yaklaşım olduğu kanaatindeyiz." açıklamasında bulundu.

Işık, şunları kaydetti: "Velilerimizin hem üniversite sınavında hem liselere giriş sürecinde tercihleri uzmanlar ile yapması, bilinçli yapması, öğrenciye uygun ve öğrencinin gittiğinde pişman olmayacağı, okuyarak geleceğini yönlendireceği bölümü tercih etmesi doğru olacaktır. Kısacası sloganımız şu: İyi bir lise iyi bir üniversite demektir. İyi bir üniversite güzel bir gelecek demektir.” İfadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi