Hac görevini yerine getirmek için kutsal topraklara giden hacılar, memleketlerine dönmeye başladılar. Hac ibadetini yerine getirdikten sonra Diyarbakır'a dönen hacılar, Mustazaf Der Diyarbakır Şubesinde bir araya gelerek halk ile kucaklaştılar. Derneğin konferans salonunda gerçekleşen ziyarete halk yoğun ilgi gösterdi, salon hınca hınç doldu. Hacılar, yanlarında getirdikleri zemzem suyu ve hurmayı ziyaretçilere ikram ettiler.
O topraklardan ayrılmanın hüznü ve hac ibadetini yerine getirmenin sevincini aynı anda yaşadıklarını belirten hacılar, imkânı olan tüm Müslümanlara genç yaşta hacca gitmeleri yönünde tavsiyede bulundular.

Ölümün Provasını Yaptık
Hacılar adına bir konuşma yapan Hacı Nazım Eprem, Diyarbakır'dan 65, Peygamber Sevdalıları Platformu olarak da Türkiye genelinde 200 kişi ile birlikte kutsal beldeye gittiklerini söyledi. Ölümün bir provasını yaptıklarını anlatan Eprem, "Bizler ilk önce borçlarımızı ödedik, yakınlarımızla, eş ve dostlarımızla helalleştik. Bir kalıp sabun ile gusül abdestimizi aldık ve kefenimizi giydik. Tüm ticarimizi, malımızı, eş ve çocuklarımızı arkamıza aldık ve Lebbeyk Allah'ümme Lebbeyk dedik. Arafat dağına çıkarken, kardeşlerimiz kendilerine yakışır bir şekilde çıktılar ve Peygamberimizin dediği gibi 'ümmeti ümmeti' dediler. Allah dualarını kabul etsin ve bu duyguyu tüm kardeşlerimize nasip etsin" dedi.

 

Keşke İmkân Olsaydı Hiç Dönmeseydik
İlke Haber Ajansı'na konuşan hacılardan Hacı Özcan Güner, Kâbe'yi ilk gördüğünde kendini bir rüyadaymış gibi hissettiğini söyledi. Hac ibadetinin diğer ibadetlere oranla çok farklı olduğunu belirten Güner, hac ibadetinin meşakkatli olduğunu, ancak meşakkatinin tatlı olduğunu ifade etti. Güler, "Her köşesinde Muhammedi koku var. İnsanın içini okşayan huzur veren bir havası var. İnsan orada ana-babasını, çoluk çocuğunu unutuyor. Yemek yemeği, içmeyi unutuyor. O duyguyu anlatmaya kelimeler yetmez, ancak yaşanılır. Tabi insan oradan ayrıldıktan sonra da ayrılık hüznü başlıyor, keşke imkân olsaydı da hiç dönmeseydik" diye konuştu.

İmkânı Olan Herkes Gitmeli
Hacı Mahmut Boz ise imkânı olan tüm Müslümanlara genç yaşta hacca gitmeleri yönünde tavsiyede bulundu. O topraklarda bulunmanın çok güzel olduğunu dile getiren Boz, "Bütün Müslümanların orada kaynaştıklarını gördük. O mübarek yerlerde bulunmanın güzelliğini anlatmak çok zor. İmkânı olan herkesin gitmesi gerekir, ama genç yaşta gitsinler. Orada tüm Müslümanlara dua ettik. Ayrıca yeryüzünde zulme maruz kalan tüm Müslümanların esaretten kurtulması için rabbimize yalvardık. Rabbim inşallah o toprakları görmeyi Resulullah'ın kabri şerifini ziyaret etmeyi o aşkla yanan herkese nasip etsin" dedi. (M. Salih Keskin )

Editör: Haber Merkezi