Konferansa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akbaş,  Bismil İslami Sivil Toplum Kuruluşları, İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Ak, kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı. Konferans Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı. Ardından Özlem Ajansına bağlı Bilal Güler ilahiler seslendirdi. 

Diyarbakır’ın tarih boyunca önemli yollar üzerinde bulunması nedeniyle stratejik bir öneme haiz olduğunu ve bu nedenle birçok kavmin ele geçirmek istediği bir şehir olduğunu söyleyen Coşkun Bulut, Hz. Ömer döneminde Müslümanların Yermük Savaşı ile Bizans kuvvetlerini mağlup edince bugünkü Güneydoğu Anadolu bölgesinin fethine zemin hazırlamış olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Mehmet Akbaş, Diyarbakır’ın fethi ilk olduğu kadar, bazı yönleriyle tek olma özelliği de gösterir. Bir defa, bu fetihle Diyarbakır, Anadolu’nun İslam’a açılan ilk büyük kapısı oluyordu. Bir fetih düşünün ki asr-ı saadetten sadece yedi sene sonra ve sahabe eliyle gerçek oluyor. Bir fetih düşünün ki ordusunda Halid Bin Velid, Muaz Bin Cebel gibi büyük sahabiler birer nefer olarak duruyor, muştusu Medine’de sevinç dalgaları estiriyor. Ömer’e, Osman’a, Ali’ye, Bilâl’e, cennetle müjdelenen büyük sahabelere kıvanç vesilesi oluyor… Ülkemizde Asr-ı Saâdetle münasebeti bu kadar yakın ikinci bir şehir yoktur. Diyarbakır’ın fethi bu sebeple büyük bir olaydır. Sahabenin Diyarbakır’ı fethetmekle kalmayıp bu şehri bayındır kılması, gerek şehrin yönetiminde gerekse halka İslam’ı öğretmede aktif roller üstlenmesi, en sonunda bu şehri terk etmeyip bu aziz toprağa gömülerek ebediyete kadar burada kalmayı tercih etmeleri Diyarbakır’a “Sahabe Şehri” hüviyeti kazandırmış, bu güzellik Anadolu’da başka bir şehre nasip olmamıştır dedi.

1-068.jpg2-076.jpg3-080.jpg4-053.jpg
 

Editör: Haber Merkezi