Silvan'ın nüfusu 87.639 kişidir. İlçenin yüzölçümü 1.373 kilometrekaredir. Silvan'ın kuzeyinde Lice ve Kulp, batısında Diyarbakır merkez ilçe ve Hazro, güneyinde Bismil, doğusunda ise Batman ili yer almaktadır.

İlçenin Tarihi

Silvan'ın tarihi MÖ 7. yüzyıla kadar uzanır. Büyük Tigran tarafından kurulan Tigranokerta olarak bilinen Silvan, Helenistik Çağın en büyük ve en önemli kentlerinden biri olmuştur.

Daha sonra Roma, Bizans, Sasani, Emevi, Abbasi ve Mervani gibi medeniyetlerin egemenliğine giren Silvan, 10 ve 11. yüzyıllarda Mervanilerin başkenti olmuştur. Mervaniler döneminde Silvan, önemli bir ticaret ve kültür merkezi haline gelmiştir.

Diyarbakır Surları, Diyarbakır Turkey

Silvan adı, eskiden Miyafarkin'de hüküm süren Süleymanî (Silivânî) Kürt beyleri sülalesinden gelir. Silvan, 10 ve 11. yüzyıllarda Mervânîler'in başkenti olmuştur. Mervânîler, 978 yılında Bad bin Dostık tarafından Silvan'da kurulmuştur. Silvan, Mervânîler'in başkenti olarak 6 hükümdarın hüküm sürdüğü bir dönemi yaşamıştır. Mervânîler'in son hükümdarı Cizre'de hayatını kaybeden Nasirudewle Mensur olmuştur. Mervânîler'in kurucusu Bad'a dayanan Badıkan Aşireti'nin kökleri, Diyarbakır Silvan ve Muş yöresinde hâlâ varlığını sürdürmektedir. Malabadi Köprüsü, Bad'ın evi anlamına gelen Kürtçe "Malabadi"den adını almıştır.

Silvan Malabadi Koprusu-1

Silvan'da günümüze ulaşan tarihi yapılar arasında Silvan Kalesi, Malabadi Köprüsü, Hasuni Mağara Şehri, Selahaddin-i Eyyubi Cami, Zembilfroş Burcu, Eyyubi Kot Minare, Behlül Bey Cami, eski Keldani Kilisesi (Belediye Camii), müze ve tarihi konaklar ile Boşat Kalesi yer almaktadır.

İlçenin Doğal Güzellikleri

Silvan, zengin doğal güzellikleriyle de öne çıkmaktadır. İlçenin en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Malabadi Köprüsü, dünyanın en geniş kemer köprülerinden biridir.

Silvan'ın sınırları içinde 'Ambar' çayı bulunmaktadır. Ayrıca, Silvan ilçe sınırları içinde yer alan Malabadi Köprüsü tarihî bir zenginlik olarak kaydedilmiştir. Farkin Suyu ve Kaniya Navin gibi doğal kaynak suları da ilçenin su ihtiyacını karşılamaktadır.

Silvan'da ayrıca Hasuni Mağara Şehri, Karacadağ Milli Parkı, Karakaya Baraj Gölü, Batman Çayı ve Ambarı Çayı gibi doğal güzellikler yer almaktadır.

Eyyubiler Minaresi 2

Silvan'a Nasıl Gidilir?

Silvan'a karayolu ve havayolu ile ulaşım mümkündür.

Karayolu ile ulaşım için Diyarbakır-Silvan karayolunu kullanabilirsiniz. Bu güzergah üzerinde bulunan otobüs seferlerini kullanarak Silvan'a ulaşabilirsiniz.

Havayolu ile ulaşım için Diyarbakır Havalimanı'nı kullanabilirsiniz. Havalimanından Silvan'a taksi, otobüs, dolmuş yada araç kiralayarak ulaşabilirsiniz.

Silvan'da Ne Yenir?

Silvan, zengin mutfağıyla da öne çıkmaktadır. İlçede Diyarbakır'ın yöresel yemeklerinin yanı sıra, kendine özgü yemekler de yapılmaktadır.

Silvan'da mutlaka tatmanız gereken yemekler arasında sırrık kebabı, kaburga dolması, tatlı kebabı, içli köfte, külbastı, lahmacun, pide gibi lezzetler yer almaktadır.

Silvan'da Nerelerde Kalınır?

Silvan'da konaklama için çeşitli seçenekler bulunmaktadır. İlçede bulunan otel, pansiyon ve apart otellerde konaklayabilirsiniz.

Hasuni 2

Muhabir: Özgür Ağar