DİYARBAKIR - 1990'lı yıllarda JİTEM karargâhı olarak kullanılan İçkale'de yapılan kazı çalışmalarına bugün de devam edildi.

 

Şimdiye kadar 26 kafatasının bulunduğu kazıların bugünkü bölümünde 3 kafatasının daha bulunduğu öğrenildi. Böylece bulunan kafatası sayısı 29'a yükseldi. Yoğun kar yağışı nedeniyle bulunan kafatasları yerlerinden çıkarılmazken, öğleden sonra kazılara ara verildi.

 

Kazıların dünkü bölümünde ise insana ait olduğu belirtilen bir diş ile bazı kemik parçaları bulunmuştu.

 

Kazılarda Küçük İş Makinaları Kullanılıyor
Kazılar, Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcı vekili Ahmet Karaca'nın gözetiminde yürütülüyor. Bölge SİT alanı olduğu için kazılarda iş makineleri kullanılmıyordu. Ancak özel yetkili savcının Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna yazdığı yazı sonucunda kazıda küçük iş makineleri de kullanılmaya başlanmıştı.

 Kemikler Adli Tıpa Gönderildi
Bu arda ortaya çıkan kafatası numaralandırılarak, DNA testi için İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmişti. Orada yapılacak işlemin ardından, yakınlarının kayıp olduğunu iddia eden vatandaşlardan alınacak kan örnekleriyle, kemiklerden elde edilen DNA'lar karşılaştırılıp, kimlik tespitleri buna göre yapılacak.

 Tarihi İç Kale bölgesinde Adliye binasının yanı sıra Jandarma Merkez Komutanlığı, Merkez Kapalı Cezaevi bulunurken, JİTEM, 1999 yılına kadar bölgeyi sorgu ve infaz merkezi olarak kullandı. İç Kale'nin 1999 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmesi ardından Adliye, Cezaevi ve Jandarma Komutanlığı ile JİTEM binaları boşaltılmıştı. (M. Salih Keskin - İLKHA)

 

Editör: Haber Merkezi