Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nin geliştirdiği yeni çeşitlerle Diyarbakır'ın dünyaya açılan penceresi olacağını söyledi.
     Vali Toprak, Silvan yolu üzerindeki GAP Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nce düzenlenen geleneksel ''Tarla Günü'' etkinliğinde yaptığı konuşmada, merkezin makarnalık buğday, arpa, pamuk ve nohut gibi pek çok üründe yeni çeşitler geliştirdiğini, bunlardan büyük bölümünün tescil işleminin tamamlandığını belirtti.
     Çeşitlerdeki kalite ve verim yükselmesi kadar, bunları kullanacak çiftçinin de altyapısının güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Toprak, bu kapsamda çiftçi eğitim ve yayım çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
     Toprak, merkezin geliştirdiği çeşitler ve çiftçilerin bu çeşitleri daha geniş alanlarda ekerek yaygınlaştırması ile tüm dünyanın kabul edeceği ürünler yetiştirileceğini ifade ederek, şöyle dedi:
     ''Bilimsel olarak verim ve kalite artışı sağlayan hastalıklara karşı direnç oluşturan ürün çeşidi geliştirmeye çalışmalıyız. Marka değer üretecek işler yapmalıyız. Bu ürünleri geliştirdikçe vatandaşlarımız da ekonomik gücü hissedeceklerdir. GAP Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Merkezi geliştirdiği yeni çeşitlerle Diyarbakır'ın dünyaya açılan penceresi olacak. Yeter ki mutlu ve huzurlu olalım, birlik ve beraberliğimizi koruyalım, üretimden gelen gücümüzü iyi kullanalım. Türkiye, tarım ile dünya ortalamalarının üzerine çıkıyor. Tohum kalitesi ve sulama sistemleri ile tarımda büyük gelişme yaşanıyor. Çiftçimizin bilinç düzeyini yükselterek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteklediği sertifikalı tohum kullanımını da yaygınlaştırmak için çalışmalıyız.''
    
     -Türkiye'de üretilen kırmızı mercimeğin yüzde 98'i bölgeden-
    
     GAP Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Merkezi Müdürü Şevket Tekin ise, müdürlük olarak her yıl çiftçilere ıslah çalışmalarının sonuçlarını anlatmak, tescil edilen yeni çeşitlerin tanıtımını yapmak, mevcut çeşitlerin performansını paylaşmak için ''Tarla günleri'' düzenlediklerini söyledi.
     Tekin, merkez olarak bugüne kadar 13 makarnalık buğday, 4 arpa ile 5 ekmeklik buğday çeşidi geliştirerek tescil ettirdiklerini ifade ederek, Türkiye'de üretilen kırmızı mercimeğin yüzde 98'inin enstitünün çeşitlerinden oluştuğunu belirtti.
     Buğday, arpa ve baklagile yönelik çalışmaların bu yıl ki tarla gününün konusu olduğunu belirten Tekin, ''Islah çalışmalarımızı tüketici grupları ile sanayicilerin taleplerine göre yönlendiriyoruz. Kalite ve verimlilik ön planda olmak üzere hastalık ve zararlılar ile kuraklığa dayanıklılık yönünden ıslah çalışmaları yürütüyoruz. Makarnalık buğdayda arzu edilen sarı renk geliştirdiğimiz çeşitlerde en yoğun olarak 'Güney Yıldızı'nda. Bu buğday çeşidinin kalite değerleri çok iyi. Biz de lansmanını yapıp sertifikalı olarak çoğaltarak çiftçimizin geniş alanlarda üretmesini sağlamak istiyoruz. Bu çeşidin makarna sanayisine biran önce girmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' dedi.
     Daha sonra Vali Toprak ve çiftçiler merkez tarafından geliştirilerek tescil ettirilen ve tescil aşamasındaki çeşitlerle ilgili incelemelerde bulundu.
     Vali Toprak, verilen kokteylin ardından, Diyarbakırlı çiftçi Abdurrahman Uludağ'ın icat edip patentini aldığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hibe desteği verilerek kullanımı yaygınlaştırılan ''sap toplamalı saman makinesinin'' üretildiği BÇR Uludağ Firmasında incelemelerde bulundu.
 

Editör: Haber Merkezi