Diyarbakır Adliyesi tarafından, 2019-2020 Adli Yıl nedeniyle adliye binasında açılış töreni düzenlendi.

Törende katılımcılara hitap eden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, yargının taşıdığı yük ve sorumluluğun her geçen gün arttığını söyledi.

"Soruşturma sayılarının yüzde 35-40 oranlarında artış gösterdiği gözlemlenmiştir"

Sosyo-ekonomik değişimler, toplumsal düzenin ve huzurun korunması için eskisinden daha fazla gayret sarf etmeyi zorunlu kıldığını vurgulayan Yavuz, "Diyarbakır’ın Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki jeopolitik konumu, nüfus artışı ve yoğun insan spekülasyonu nedeniyle adli olayların bu kapsamda ivme kazandığı ve son iki yıl içerisinde soruşturma sayılarının yaklaşık yüzde 35-40 oranlarında artış gösterdiği gözlemlenmiştir." dedi.

Diyarbakır Adliyesi olarak 92 cumhuriyet savcısı, 140 hâkim ve 809 yargı personeli ile görev yaptıklarını aktaran Yavuz, bunun yanında idare, bölge idare mahkemeleriyle aynı kararlılıkla faaliyetlerini yoğun şekilde devam ettirdiklerini söyledi.

Yavuz, "Meslektaşlarımızın özverili çalışmaları ile dosyalar özenle detaylı olarak incelenmekte, makul sürelerde yargılanmaların yapılması ve kararların verilmesi öngörülmektedir. Adalet Bakanlığının 2019 yılında uygulamaya koyduğu projeler kapsamında yargıda hedef süreler belirlemiştir. Diyarbakır Adliyesi olarak belirlenen sürelerde soruşturma ve kovuşturmaların yapılmasına azami gayret gösterilmektedir." ifadelerini kullandı.

"Yargı hizmetlerinin yürütülmesinde bir takım aksaklıklar meydana gelmektedir"

15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra yargı teşkilatının yaklaşık 3’te 1’lik bölümünün FETÖ üyeliği veya iltisaklı olması nedeniyle ihraç edildiğini hatırlatan Yavuz, "Bu arada oluşan büyük boşluk 3 yıl gibi kısa sürede yeni yargı mensuplarının mesleğe alınmasıyla doldurulmaya çalışılmıştır. Ancak arkadaşlarımızın özverili çalışmalarına rağmen tecrübesizlikleri, meslek kıdemlerinin yetersizlikleri ve henüz mesleğin başında olmaları nedeniyle yargı hizmetlerinin yürütülmesinde bir takım aksaklıklar meydana gelmektedir. Bu, arkadaşlarımızın özverili çalışmaları ve bizlerin desteğiyle kısa sürede aşılmıştır." diye konuştu.

Suç mağdurlarının kendilerini daha iyi ifade edebilmek için ortam geliştirdiklerine değinen Yavuz, "Diyarbakır’ın pilot il olarak belirlendiği Adli Görüşme Odaları Projeleri kapsamında adliyemizde suç mağduru çocuklarımızın veya kırılgan grup olarak tanımlanan mağdurların, kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri ortamda psikolog, pedagog ve sosyal hizmet uzmanlarımız aracılığıyla olaya ilişkin beyanların alındığı alanlar oluşturulmuş, bu alanlarda ikinci bir travma yaşamadan beyanlarının alınması sağlanmıştır. Adalet Bakanlığımızın Yargı Reformu Strateji Belgesi geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşılmıştır. Burada hedeflenen topluma daha iyi, adil ve süratli yargı hizmetlerinin sunulmasıdır. Bu kapsamda Türkiye’nin 15 bölgesinde bölge adliye mahkemeleri kurulmuş ve faaliyete geçirilmiştir. En son faaliyete geçirilen yerden birisi de Diyarbakır Bölge Adliye mahkemeleridir." diye konuştu.

Adli yıl açılış töreni ve resepsiyonuna Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Komisyon Başkanı Ercan Arslan, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Özkan Atasoy, Baro Başkanı Ahmet Özmen ve adliye personelleri katıldı.


 

Editör: Haber Merkezi