Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün toplantı salonunda kentin ekonomik durumuyla ilgili olarak üretici birlik başkanlarıyla görüştü.

Salona gelerek üretici birlik başkanlarıyla selamlaşan Vali Güzeloğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar'ın açılış konuşmasının ardından katılımcılara hitap etti.

Özellikle tarımsal alanda üretici birliklerinin kendileri için çok değerli olduğunu belirten Güzeloğlu, bu birliklerin, Türkiye'nin gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağladığını söyledi.

Güzeloğlu, "Tarımın, stratejik bir sektör olarak hem ilimiz hem ülkemiz hem de dünyanın gündeminde olduğu açık. Tarımsal üretim anlamında da Türkiye'de Diyarbakır'ımızın çok önemli bir üretim merkezi olduğu bilinmekte. Bugün itibariyle Diyarbakır, tarımsal üretim anlamında bir anlamda Türkiye'yi besleyen, üretimiyle Türkiye'nin tarımsal üretimine çok büyük katkı koyan bir ilimiz." dedi.

Diyarbakır'da 7,3 milyar TL'lik bitkisel ve hayvansal üretim toplamı bir üretim ve gelir elde edildiğini bildiren Güzeloğlu, "Bunun 2,9 milyarı bitkisel, 4,4 milyarı da hayvansal üretim dediğimiz üretim toplamıdır. 33 bin 616 çiftçi kayıt sisteminde bulunmakta ve bu büyüklükte Türkiye'de alanında baktığımız zaman bu yılın rekoltesi, buğdayda hasat tamamlandı, bir milyon 130 bin ton civarında üretim gerçekleşti. Bu üretim miktarı geçtiğimiz yılla karşılaştığında yüksek bir artışa konu olan ve verimlilikte de dekar başına 344 kilogramlık gibi verimli ve değerli bir sonuçla buluşan üretim hasılasıdır. Bu yıl pamukta 427 bin dekarlık bir alanda 217 bin 221 tonluk bir ürün bekliyoruz. Geçtiğimiz yılla kıyaslandığında bu yıl pamukta da yüzde 10'luk artış söz konusudur. Bildiğiniz gibi pamuk, son iki yıldır Türkiye'de dünya fiyatlarıyla aynı seviyede seyreden ve giderek üreticisine kazandıran, bir dönem geride kalan üretimi şimdi taleple giderek artıran bir ivmededir. Şüphesiz Diyarbakır perspektifinde pamuk ve pamuğa dayalı üretim çok daha öne çıkacak." ifadelerini kullandı.

Toplantıya, Güzeloğlu'nun yanı sıra Atalar ve üretici birlik başkanları da katıldı.

200-001.jpg

Editör: Haber Merkezi