2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınav giriş belgeleri erişime açıldı. Diyarbakır’da sınava girmek için başvuran ve sınav merkezini Diyarbakır olarak seçen birçok öğrencinin sınav yeri Ankara, Sivas, Gaziantep gibi uzak illere çıktı.

Öğrenciler bu duruma tepki gösterirken, ÖSYM valilikler üzerinden başvuru yapılası il barınma ve ulaşım desteği alabileceklerini aktardı.

EĞİTİM BİR-SEN’DEN tepki: “Yanlıştan dönülsün!”

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi’nden yapılan açıklamada; Hayatının baharını ev-okul-dershane üçgeninde geçiren, eksile eksile büyüyen gençlerimiz için fırsatları artırma, cefayı azaltma zamanı ÖSYM ise öğrencilerimizi yüzlerce km uzaktaki sınav merkezlerinde sınava girme mecburiyetinde bırakıyor
Yanlıştan dönülsün!” İfadeleri kullanıldı.


Öğrenciler sosyal medya üzerinden tepki gösterdi
Yaşanan bu ilginç duruma sosyal meya üzerinden tepki gösteren Diyarbakırlı öğrenciler, mağdur edildiklerini ve bu durumun derhal düzeltilmesi gerektiğini savundular.
Durumun düzeltilmesini talep eden öğrenciler sosyal medya hesapları üzerinden ÖSYM’ye tepki gösterdi.

2-005.jpg

ÖSYM’DEN İLGİNÇ AÇIKLAMA:
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) ikametinin dışında bir sınav merkezine atanmış depremzede öğrencilere ulaşım ve barınma desteği sağlanacağını duyurdu ancak öğrencilerin sınav yerlerini değiştirilip değiştirilmeyeceği ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Öğrenciler ise; biz 500 kilometre 1000 kilometre uzakta sınava gireceğiz, orada yolculuktur, psikolojik etkenler bizi bayağı yıpratacak, biz nasıl eşit şartlarda sınava gireceğiz. Ne umutlarla bu sınava hazırlandık bize yapılan büyük bir haksızlıktır” Dediler.

ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamada; 17-18 Haziran tarihlerinde yapılacak 2023 YKS'da deprem bölgesinde sınav başvurularındaki artış nedeniyle bölgedeki bina kapasitelerinin çok üzerinde aday sayısına ulaşıldığı belirtildi. Bu sebeple sınırlı sayıdaki bazı adayların ikamet ettikleri il veya ilçeler dışındaki sınav merkezlerine atandığı kaydedildi. Deprem bölgesinde ikamet eden; ancak ikametinin dışında bir sınav merkezine atanan adaylara kolaylık sağlanacağı belirtilerek, "İkametinin dışında farklı bir sınav merkezine atanmış adaylarımızın ulaşım ve barınma ihtiyaçları öncelikle KYK yurtları olmak üzere, Valilikler ve Kaymakamlıklar üzerinden yapılacak başvurularla AFAD koordinasyonunda karşılanacak, adaylarımız kesinlikle mağdur edilmeyecektir. Talebe göre, aday ile birlikte bir refakatçi de bu imkândan faydalanabilecektir" denildi. (Kamuran Turgay - Ahmet Azizoğlu)

1-005.jpg

3-004.jpg

Editör: Haber Merkezi