DEDAŞ İl Müdürü Bülent Uğur Yaka, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da enerji altyapısının yeni olduğunu, Bağlar bölgesine 2004-2007 yılları arasında DEDAŞ'ın bugünün değeriyle 17 trilyon lira altyapı yenilemesi, Sur bölgesinde 3 milyon avroluk altyapı yatırımı yaptığını ve bölgenin yenilendiğini, Yenişehir bölgesinde de enerji hatlarının yer altına alındığını söyledi.

Şehitlik bölgesinde çalışmanın sürdüğünü, Diyarbakır'da eski şebekenin bulunmadığını anlatan Yaka, ihtiyaç olan bölgelere sürekli ilave trafo yapıldığını bildirdi.

Enerji altyapısında deprem
"Isınmada elektrik enerjisi kullanılıyor. Artık evlerin bacaları tütmüyor. Kömür ya da odun sobası kurulmuyor. Elektrik kullanımı israf boyutuna döküldü. Bilinçli bir tüketim olması lazım" diyen Yaka, şöyle konuştu: "Doğalgaz dönüşümü gerçekleştirilip halen gaz açımı gerçekleştirilmeyen yerler var. Bunlar eski kaloriferli yapılar. Şu an ısınma ihtiyacını elektrikle karşılıyorlar. Bu da hiç hesapta olmayan elektrik şebekesine kışın ilave bir yük getirdi. Geçmişte hiç sorun yaşamadığımız mahalleler bu anlamda arıza ve kesintilerle karşı karşıya kaldı. Doğalgaz verilirse herhalde yakın zamanda bu sorunu aşacağız. Diyarbakır'da kaçak kullanımı yüzde 67'lerde. Her kış yaşanan kesinti ile karşı karşıyayız. Şehirde yaz döneminde trafo söküp bir yere götürmüyoruz. Herhangi bir yapılaşma olmadan ilave bir enerji talebi karşımıza çıkıyor. Anında müdahale edip aşılabilecek bir olay değil. Bundan 20 gün öncesine kadar her şey normal iken, bir sabah kalktık baktık ki 20-25 trafo bölgesinde enerji yetmezliği için bir sıkıntı doğdu. Tabi bunu aşmak da bir refleksle mümkün olmuyor. Biz de bir kriz yaşıyoruz. Enerji altyapısında bir deprem yaşıyoruz. Bunu aşmak için mevcut şebekelerle iyileştirmelerle planlama yapıyoruz. Kapasite problemi varsa ilave trafo atıyoruz. Kayıp kaçakla ekiplerimiz mücadele ediyor. Hakkaniyetle enerji tüketenlere sağlıklı bir enerji kullanım imkanı sağlamaya çalışıyoruz."

Ana trafo kapasitesi de doldu
Yaka, kaçak kullanımın trafoların yanmasına, şalter ve kabloların tahrip olmasına neden olduğunu belirterek, kasım ayı sonu itibariyle 339 trafonun arızalandığını, 115 pano ve 12 bin 500 metre kablo tahrip olduğunu ve bunların aşırı yüklenmeden kaynaklanan tahribatlar olduğunu vurguladı.

İnsanların daha duyarlı ve bilinçli bir tüketim gerçekleştirmesi durumunda şebekenin rahatlıkla yeteceğini anlatan Yaka, hiçbir şekilde eski ve noksan bir enerji altyapının söz konusu olmadığını bildirdi.

Enerjiyi TEİAŞ'tan aldıklarını aktaran Yaka, şöyle dedi: "Artık onların ana trafo kapasitesi de doldu. Kırsalda düzenli kesintiler yapılıyor. Bunu mümkün mertebe şehir merkezine hissettirmeye çalışıyoruz. Şehir büyüyen ve gelişen bir şehir. Kaçak kullanımda savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Ekiplerimiz sürekli denetim yapıyor. Mesai sonrası ve hafta sonu da dahil olmak üzere toplam 30 kişilik ekiple saha çalışması yürütüyoruz. Amacımız caydırıcı olmak. İnsanlara bir mesaj da vermek gerekiyor. Kasım ayı içerisinde 6 bin 600 abone taraması yaptık. Bu taramada binin üzerinde sorunlu abonelere rastlandı. Bunların sayaçları kontrole alındı, sayaç ayar istasyonunda teste tabi tutulacak. Nasıl bir müdahale yapılmışsa ortaya çıkıyor."

Yaka, kurumların altyapı çalışmaları sırasında da elektrik kablolarına zarar verildiğini, bu nedenle kentin bazı yerlerinde zaman zaman kesintinin meydana geldiğini ve bunlara anında müdahale etmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi