Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri sigara kaçakçılarına göz açtırmıyor. Son bir yıl içerisinde 12 milyon TL değerinde kaçak sigara yakalayan Kaçakçıkçılık Şube Müdürlüğü ekiplerinin çalışma sistemi adeta Hollywood filimlerini aratmadı. Önce kaçak sigara yüklü aracın geleceğini ihbarını alan ekipler Emniyet Müdür Yardımcısı İlyas Burunak'ın talimatı ile toplantı yapıp, operasyonu nasıl gerçekleştireceklerine karar veriyorlar.

Yine bir ihbarı alan Kaçakçılık Şube Müdürlüğü Hollywood filimlerinde ve Amerika'da görmeye alıştığımız helikopter ile havadan takip sistemine geçiyorlar. Helikopter havada beklenen kaçak sigara yüklü kamyonu takibe alarak ekiplerin bulunduğu yere kadar izlemeye alırken, güvenli bir bölgede araç şöförüne dur ihtarı çekiliyor.

Durdurulan araçta bulunan bir kişi kaçmaya çalışırken polis tarafından kıs kıvrak yakalanırken, yakalanan Kaçak sigara şebekesine son 8 ay içerisinde 13 kez operasyon düzenlendiği öğrenildi. 8 al içerisinde 13 kez yakalanan şebekenin araçlarına ve sigaralarına el konulurken, yasal boşluk nedeniyle sadece para cezası kesilerek serbest bırakıldığı öğrenildi.

"KAÇAK SİGARALAR'DAN TERÖR ÖRGÜTÜNE PAY VERİLİYOR"

Özellikle Kuzey Irak'tan getirilen kaçak sigaraların PKK terör örgütü kontrolünde olan bazı bölgelerden katır sırtlarında yurda sokulduğu öğrenilirken, sigaralardan neredeyse bire 10 civarında kar elde edildiği belirtildi. Yurda kaçak sokulan ve içerisindeki tütünün zararlı olduğu tespit edilen kaçak sigaralardan PKK terör örgütüde vergi adı altında yüzde 10 civarında pay aldığı öğrenildi. Yakalanan kaçak sigaralar ile ilgili Kaçakçılık Şube Müdürlüğü'nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı İlyas Burunak Şube Müdürleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Burunak, yasa dışı yöntemlerle gümrük kaçağı sigaraların sınır ülkelerden getirilerek Diyarbakır'da ve batı illerine naklederek pazarlayan, satan şahıslara yönelik operasyonlar düzenlediklerini belirterek "Sadece bir örgüte yönelik 8 ay içerisinde 13 ayrı operasyon yapılmış, piyasa değeri yaklaşık 650 bin 677 TL olan toplam 153 bin 360 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirilmiştir.

Kaçakçılık suçlarında kullanılan zulalı 7 adet araca el konulmuştur. 2010 yılında 573 olayda piyasa değeri yaklaşık 6 milyon TL olan 1 milyon 501 bin 404 paket sigara ele geçirilirken, bu olaylarda 671 şahıs hakkında yasal işlem yapılmış ve suçta kullanılan 21 araca el konulmuştur. 2011 yılı içerisinde ise, 522 ayrı olayda piyasa değeri yaklaşık 12 milyon TL olan toplam 3 milyon 83 bin 394 paket gümrük kaçağı sigara ele gerilmiş, suçta kullanılan 13 araca el konulmuş ve 610 şahıs hakkında yasal işlem yapılmıştır. 2011 yılında geçen yıla oranla iki kat fazla kaçak sigara yakalaması gerçekleştirilmiştir.

2010 yılında hakkında işlem yapılan 671 şahıstan 5'i, 2011 yılında ise 610 şahıstan ancak 7'si tutuklanmıştır. En önemlisi başta bölücü terör örgütü olmak üzere yasa dışa suç şebekelerinin kaçakçılık suçlarından mali kaynak sağlandığı, kaçakçılık yapan şahıslardan vergi adı altında para topladığı bilinmektedir. Diyarbakır Polisi olarak suç ve suçlularla mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Değerli vatandaşlarımızın desteklerinin devam etmesini bekliyoruz" denildi.

Son iki yıl içerisinde Kaçak sigara ticareti yapan bir 281 kişi gözaltına alınırken bunlar'dan sadece 12'si tutuklanarak ceza evine konuldu. Geri kalan bin 269 kişi ise yasal boşluk nedeniyle para cezası kesilerek serbest bırakıldı.

Editör: Haber Merkezi