Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Doç. Dr. Turan Buzgan, "Anne ölümlerinde yüz binde 15'lere, bebek ölümlerinde ise binde 10'ların altına indik" dedi.

Diyarbakır Green Park Oteli'nde düzenlenen Halk Sağlığı Bölge Toplantısı-nın açılışında konuşan Türkiye Halk Sağlığı Kurum Başkanı Doç. Dr. Buzgan, anne ve bebek ölümlerinde önemli gelişmeler kaydettiklerini söyledi.

Bunun çok önemli olduğuna değinen Buzgan, "Anne ölümlerinde yüz binde 15'lere, bebek ölümlerinde ise binde 10'ların altına indik. Bununla beraber ortalama yaşam süresi de uzadı. Ortalama yaşam süresi uzamasının birçok sebebi var ama önemli sebeplerden bir tanesi çocuk ölümlerinin azaltılması, doktora erişimin önündeki engellerin kalkması, sağlık bilincinin artması ve sağlıklı içme suyu temini gibi birçok müdahalenin bunda etkisi var" diye konuştu.

En son yapılan araştırmalarda Türkiye'de artık ortalama yaşam süresinin 77'lere çıktığını anlatan Buzgan, şöyle dedi:

"Bu rakamlar, AB ülkeleriyle ya da OECD ülkeleri ile aramızdaki 10 yıllık farkın artık oldukça azaldığını gösteriyor. Geçmişte bazı illerin aşılama oranını yüzde 30'un altında kaldı. Şimdi aşılama oranlarımız yüzde 97'lerde seyrediyor. Şuanda iyi durumdayız ve bu iyi durumu geliştirerek devam etmeliyiz. Artık içme suyunda fazla problem yaşamıyoruz. Eskiden bu bölgede tifo fazla rastlanan bir hastalıktı. Şuanda bu hastalık için enfeksiyon hastalıkları asistanlarının bile klasik vaka olarak göremeyecekleri bir durumuna geldi. Hepatit B bu bölgede yüzde 10'ların üzerindeyken son dönemlerde oldukça azaldı."

Avrupa'daki kızamık salgınına da değinen Buzgan, "Biz de bu salgından etkilendik. İşte bölgenin bir kısmında kızamık vakaları görülmeye başlandı. Bunlar tabi importe vakalar ve ülkemizde de biraz yayılmış oldu. Onun hızı kesildi, onu da inşallah artık sonuçlandıracağız. Çünkü ülkemizin salgınlarla baş etme, bunlara cevap verme, kriz yönetme ve risk yönetimi konusunda oldukça önemli tecrübeleri oldu" şeklinde konuştu.

-"Aile hekimliğine başarıyla geçtik"-

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Buzgan, şunları söyledi:

"Onun için bireysel koruyucu sağlık hizmetleriyle birinci basamak sağlık hizmetlerini bir araya getirdik. 2005 yılında başlayan aile hekimliği uygulaması süreci 2010 yılında tamamlandı. Alışkanlıkları terk etmek zordur. İnsanlar alıştıkları sistemden kolay kolay vazgeçemiyor ama hem yöneticiler hem sağlık personeli buna iyi bir intibak gösterdi. Böylece aile hekimliğine başarıyla geçtik."

Buzgan, yeni sisteme alışma döneminin sona erdiğini ve bundan sonra sahaya inerek bölgesel ya da il toplantıları yaparak genel değerlendirmeler yapacaklarını sözlerine ekledi. - DİYARBAKIR

 

Editör: Haber Merkezi