Peygamber Sevdalıları Platformu (Evîndarên Pêxember) tarafından Diyarbakır'da (Amed) “Vahdet ve Kardeşlik Peygamberi Hz. Muhammed” temasıyla düzenlenen Kutlu Doğum etkinliği sona erdi.
Yüzbinlerce peygamber aşının iştirak ettiği etkinliğin düzenlendiği Newroz Parkı Miting alanında çalışmalar, sabahın erken saatlerine kadar sürerken günün ilk ışıklarıyla beraber halkın alana akın ettiği görüldü.
Etkinliğin yapıldığı alanda, kayıp olan çocuklar için kayıp çadırı, 4 farklı bölgede sağlık çadırı ve çevrede bulunan sahipsiz eşyaların teslim edilmesi için ayrıca bir birimin oluşturulduğu gözlendi. 

 Alanda saat 11.00'den sonra Özlem Ajans sanatçıları seslendirdikleri ilahileri ile etkinliğe saatler kala alanı dolduran Peygamber sevdalısı halkı adeta coşturdu.
Diyarbakır dışından gelen kimi ulema heyetleri için de platformun sağında bir tribün hazırlandığı ve misafirlerin burada ağırlandı belirtilirken etkinliğe 6 ülkeden toplamda 200'ü aşkın kişinin misafir olarak katıldığı belirtildi.
"Mısır'dan İhvan yetkilileri, Filistin'den Hamas yetkilileri, Irak'tan ve Afrika'dan Uganda, Sudan ve diğer ülkelerde bulunan İslami hareketin yetkilileri, Avrupa'dan ise birçok cemaatin yetkilileri etkinliğe iştirek etti.
Etkinliğin yapılmasına kısa bir süre kala şehirdeki sükûnet ve gruplar haline alana akın eden halkın görüntüleri dikkatlerden kaçmadı. Kutlu Doğum etkinliğine katılmak için birçok esnaf kısa süreliğine de olsa dükkânlarını kapatırken, cadde ve sokaklara sessiz bir hava hâkim olduğu görüldü.
Kutlu Doğum alanına doğru yürüyen halk ellerindeki bayrak ve pankartlarla, dillerinde salâvat ve tekbirlerle, şehrin değişik yerlerinde renkli görüntüler oluşturdu.

Etkinlik TV kanallarından canlı verildi
Program öncesi etkinlik alanına kurulan canlı yayın araçları, etkinliği an be an canlı olarak televizyonları başındakilere ulaştırmaya çalıştı. Etkinlik, Rehber TV ve Kudüs TV'den canlı olarak yayınlandı.
Etkinlikten saatler önce alana daha iyi görüntü alabilmek için Jimijip, kamera çekimi yapan minikopter, basın mensuplarının daha iyi görüntü alabilmeleri için 2 adet sepetli asansör vinç, program boyunca hazır bulunduruldu.
Platform yetkilileri etkinlik süresince, yurt dışından gelerek Türkçe bilmeyen misafirler için ise özel çeviri yapacak personelin hazır bulundurulduğu belirtildi.
Çekilen tekbir ve salavatların gökyüzüne yükseldiği alanda devam eden Mevlit etkinliğinde, kalabalık, izdiham ve yığılmadan dolayı sunucular, olası bir sıkıntının yaşanmaması için sık sık uyarılarda bulundu.

Halk etkinlik öncesi cemaatle namaza durdu
Vahdet ve Kardeşlik Peygamberi Hz. Muhammed etkinliği öncesi Molla Münir Şanlı öğle ezanını okudu. Ardından miting alanında saf tutan Peygamber Sevdalıları, cemaatle öğle namazını eda etti.

Kur'an­ı Kerim tilavetiyle başladı
Bu yıl “Vahdet ve Kardeşlik Peygamberi Hz. Muhammed” temasıyla düzenlenen ve yüzbinlerin katıldığı görkemli kutlu doğum etkinliği büyük bir coşku ve heyecana sahne oldu. Sunuculuğunu Yunus Emiroğlu ile Mehmet Emin Gülsever'in yaptığı program Şam Emeviye Camii Müezzini Şeyh Münir'in Kur'an-ı Kerim ile saat: 13.00'te başladı
Yurtdışından da katılım oldu
Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından düzenlenen ve yüzbinlerin katıldığı Kutlu Doğum etkinliğine yurtdışından da de çok sayıda kişi katıldı.
Mewlid etkinliğine;  Irak ve İran Kürdistan'ından,  Suriye'deki iç savaştan dolayı Türkiye'ye sığınan âlim ve aydınlar, Ürdün ve Türkiye'de bulunan Filistin ile Lübnanlı âlimlerden oluşan heyetler de katıldı.
Etkinliğe katılan Mısır Cemaati İslami liderlerinden İslam El-Amri ve Üstat Muhammed İbrahim, Lübnan Tevhit ve İslam Hareketi Lideri Şeyh Bilal Şaban, Filistin İslami Direniş Hareketi'nden Ebu Ubade, Moritanya'dan Üstad Muhammed Abdulkadir, Irak Kürdistan'ından Komela İslami yetkililerden Mamoste Faruk Beşer, Yekgırto'dan Doktor Burhan Ahmet, Irak Kürdistan'ından Sadi Mahmudi, Mamoste Rızgar, Abdulmecit Pur ve Suriye Kürdistan'ından Molla Said platforma çıkarak katılımcıları selamladı.
Programda yurt dışından gelenler tek tek platforma davet edilerek tanıtım yapıldı. Tanıtım yapıldığı esnada halkın tekbirler çektiği görüldü. Platform yetkilileri, yurt dışından gelerek Türkçe bilmeyen misafirler için özel çeviri yapacak personelin bulundurulduğunu ifade etti. Hem bölgemizde hem de İslam coğrafyasının diğer noktalarında yaşanan olumsuzlukların, akan kanın durması ve Müslümanları bitap düşüren acıların dinmesi adına vahdetin, bir safta toplanmanın ehemmiyetine dikkat çekildi.
“Sorunları çatışarak değil, sulh ile çözmeliyiz”
Peygamber Sevdalıları Platformu Dönem Sözcüsü Yahya Oğraş, etkinlikte yaptığı konuşmasında, sorunların çatışarak değil sulh ile çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Oğraş, “Ümmetin her cüzü bir bedenin azaları gibidir. Ümmetin bir cüzüne yapılan haksızlık tamamına yapılmış kabul ederiz. Diller ve renkler Allah'ın ayetlerindendir. Farklılıklar Rabbimizin buyurduğu gibi birbirini tanımak içindir. Farklılıkların üstünlük taslamak için kullanılması kabul edilemez. Ümmetin her zaman olduğu gibi ittihat birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Ümmet bir olursa güçlüdür. Müslümanlar kardeştir. Farklılıklar üstünlük sebebi olmamalı, mezhep farklılıkları düşmanlıklar olmamalıdır. Hepimiz İslam ile şeref kazandık. Kürde ve Türke de şeref veren aziz İslam'dır. Başımıza gelen musibetler İslam'dan uzaklaşmaktan kaynaklanıyor.” dedi.
“Ümmetin yetimiydiniz ümidi oldunuz” Siyer Araştırmaları Vakfı Başkanı Mehmet Emin Yıldırım, geçen yıl yaptığı konuşmasını hatırlatarak şunları söyledi; “Geçen sene dedim; ‘Ümmetin yetimleriydiniz, gururu oldunuz. Dilinizi yok saydılar, yokmuş gibi davrandılar. Allah yetimleri zayi etmedi; sizi de etmedi. Yetimliğin verdiği o mazlumlukla bile Allah varsa tüm dünya karşımızda olsa ne yazar dediniz. Sırtınızı Allah'a dayandınız. Atanız Selahattin gibi ‘Bizi dirilten tek şey peygamber sevdası' dediniz. Ama şimdi gurur olmanın ötesine geçtiniz. Ümmetin yetimiydiniz, ümmetin gururu oldunuz. Gururuydunuz ümmetin kefareti oldunuz. Kefaretiydiniz ümmetin ümidi oldunuz.” 

01-025.jpg02-033.jpg03-025.jpg04-014.jpg

Editör: Haber Merkezi