DİYARBAKIR- Diyarbakır merkez Sur ilçesi Saraykapı Semti'nde bulunan tarihi İçkale mevkiinde bulunan eski tutukevi ve halk arasında JİTEM'in sorgu merkezi olarak bilinen yapıların bulunduğu bahçede yapılan restorasyon çalışmalarında insanlara ait 6 kafatası ve çok sayıda kemiğe rastlandı. Olay yerine gelen polis ekipleri kemiklerin bulunduğu yere güvenlik şeridi çekti. Gazetecileri olay yerinde uzaklaştıran bölgeye Cumhuriyet Savcısının gelmesini bekledi.

Bu arada bölgeye gelen İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici incelemelerde bulunarak bir açıklama yaptı. Bilici, bulunan kemiklerin kayıpların yakınları ile karşılaştırılarak DNA testi yapılacağını belirtti.

Bilici, "Bildiğiniz gibi burası JİTEM'in sorgulama yeriydi, katliamların, yargısız infazların, faili meçhullerin yapıldığı yerdi. Birçok sivil burada kaybettirildi. Şu anda burada yapılan kazı çalışması sonucu insan kemiklerine rastlandı. İlk yapılan tespitler 6 insana ait olduğu kemik ve kafatasının olduğu yönünde. Bize başvuran 90 aile var. Burada bulunan cesetlerin, kemiklerin çıkmasıyla ilgili bu ailelerin başvurusu nedeniyle buradayız. Savcıyla da görüştük, kazı çalışmaları bitince, kemikler çıkarıldıktan sonra, bize gelen başvurular doğrultusunda, bazı ailelerin çocuklarının, kardeşlerinin buraya getirildiği beyanları var. Onların başvurularını alıp DNA testi için resmi girişimde bulunacağız. Umuyorum ve diliyorum en azından bize başvuran aileler yakınlarının kemiklerine kavuşmuş olurlar. Belki bir mezar taşına sahip olur. Biliyorsunuz Abdulkadir Aygan'da bu konuda itiraflarda bulundu." şeklinde konuştu.

Olay yerine gelen 'Olay Yeri İnceleme Ekibi' otopsi için kafatasları ve kemikleri ambalajlara koyarken, gazetecilerin görüntü alımına izin verilmedi. Savcılık bulunan toplu mezar için geniş çaplı inceleme ve soruşturma başlattı. (Osman İçli-İLKHA)

 

Editör: Haber Merkezi