Diyarbakır'da Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği'nin (Özgür-Der) düzenlediği eylemde, ilköğretim okullarında okutulan andın kaldırılması ve ana dilde eğitim verilmesi istendi. Dernek üyesi Eta Pektaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi. Pektaş, "Bugün Başbakan Ortadoğu'yu gezmekte ve bir kaç bin insan tarafından çoşkuyla karşılanmaktadır. Ama, sayın Başbakan'a burdan sesleniyoruz. Bu taleplerimiz kabul edilirse, bu topraklar sizi binlerle değil, yüzbinlerle kabul edecektir ve karşılayacaktır" dedi.

Diyarbakır'da Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) merkez Yenişehir İlçesi'nin Ofis Semti'nde 'Andımız' ve 'Ana dilde eğitim hakkı' ile ilgili eylem düzenledi. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı ve türbanlı kadınlar ile çocuklarında bulunduğu eylemde Türkçe ve Kürtçe, 'Farklı dilleriniz Allah'ın ayetlerindendir', 'Ana dilde eğitim hak. Tartışılması ayıptır', 'Neden inanmadığım değerler üzerine ant içmeye zorlanıyorum', 'Zulme karşı İslami direniş', 'Kemalist şartlandırmaya hayır' dövizleri ile, 'Böşörtü yasağına, andımız saçmalığına, ana dilde eğitim yasağına, milli güvenlik despotizmine, kesintisiz eğitim zorbalığına hayır" pankartı açıldı.

ANDIMIZ KİŞİ PUTLAŞTIRMASI

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Emin Altun, hak gasplarının en yoğun yaşandığı alanlardan birinin eğitim alanı olduğunu belirterek, bu alanda çocuklarının kendi ana dillerinde eğitim görmelerinin yasaklandığını ve mahiyetini bilmedikleri varlıklara armağan edildiklerini söyledi. Yıllardır okulların kışlalaştırıldığını ileri süren Altun, şöyle dedi:

"Kısa bir süre sonra yeniden başlayacak eğitim döneminde önceki yıllarda yaşanan sıkıntıları da göz önünde bulundurarak acilen bazı düzenlemeler yapılmasını ve kimliğimize, inancımıza karşı büyük bir zülme, haksızlığa dönüşen kimi dayatmalara hiç vakit geçirmeksizin son verilmesini talep ediyoruz. Allahın ayetlerinden olan ana dillerin, eğitim dili olarak kullanılmasına yönelik engeller kaldırılmalıdır. Kürtçe ana dilde eğitim imkanı sağlanmalı ve bu ayıba son verilmeli. Kız öğrencilerin baş örtülü eğitim görme hakları tanınmalı, başörtüsü yasağına son verilmeli. Andımız adlı islam akidelerine aykırı öğeler içeren, kişi putlaştırmasına ve kişilik tahribine yönelik ırkçı metnin her sabah çocuklarımıza zorla söylettirilmesi ayıbına, ilkelliğine, zulmüne son verilmelidir. Kışla tipi eğitimin simgesi olan Milli Güvenlik Kurulu dersleri kaldırılmalıdır"

Ortadoğu'DA BİNLERLE KARŞILANAN BAŞBAKANI BÖLGEDE YÜZBİNLER KARŞILAR

Basın açıklamasından sonra söz alan Özgür-Der yönetim kurulu üyesi Eta Pektaş ise, Ortadoğu gezisinde olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi. Pektaş, "Ana dilde eğitim taleplerimizin kabul edilmesi durumunda bölgemizde yaşanan çatışmalı ortam hiç şüphesiz sona erecektir. Bugün Başbakan Ortadoğu'yu gezmekte ve bir kaç bin insan tarafından çoşkuyla karşılanmaktadır. Ama, sayın Başbakan'a burdan sesleniyoruz. Bu taleplerimiz kabul edilirse, bu topraklar sizi binlerle değil, yüzbinlerle kabul edecektir ve karşılayacaktır. Artık halkların birbirine gülle atma zamanı sona ermiş, gül atma dönemi başlamıştır. Bu kan durdurulsun istiyoruz" dedi 

Kaynak Diyarın sesi

Editör: Haber Merkezi