BAKAN EKER 3 BİN 231 ÇİFTÇİYE MAKİNE EKİPMANLARINI

TESLİM ETTİ

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakanlıkça uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 13.5 milyon TL değerinde hibe desteği verilen 3 bin 231 çiftçiye makine ekipmanların teslimi dolayısıyla Dicle Üniversitesinde Sosyal Tesislerinde düzenlenen törene katıldı.


    D.Ü Sosyal Tesislerinde düzenlenen törene, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı  M. Mehdi Eker,  Vali Mustafa Toprak, Diyarbakır Milletvekilleri M. Süleyman Hamzaoğulları, Oya Eronat, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu D.Ü Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. F. Kemal Sönmez, İl Tarım Müdürü M.Ali Koçkaya, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

    Projeyle ilgili bilgi veren Bakan Eker, Bakanlığın yani uygulamacı kuruluşların üniversitelerle birlikte sahanın sorunlarını çözmelerini arzu ettiklerini söyledi.

    Üniversitelerin sadece akademik salonlarda eğitim vermelerini değil, üreticinin, sanayicinin, tüccarın günlük hayatla ilgili sorunlarını da çözmelerini istediklerini ifade eden Eker, bu kapsamda maliyeti 285 bin lira olan bu projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Konuşmanın ardından Bakan Eker, mısır hasadının startını verdi.

    “KKYDP kapsamında 13.5 milyon TL değerinde hibe desteği ile 3 bin 231 çiftçiye makine ekipmanı desteği veriyoruz”

    Daha sonra Bakan Eker ve beraberindekiler, Bakanlıkça uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 13.5 milyon TL değerinde hibe desteği verilen 3 bin 231 çiftçiye makine ekipmanların teslimi dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, bu bölgenin medeniyetlerin inşa edildiği bereketli topraklar olduğunu, Dicle'nin bereketinin asırlardır bu topraklarda yaşayan insanlığın barışına, huzuruna, gelişmesine katkı sağladığını söyledi. Bakan Eker, bu bölgenin çalışkan insanlarının asırlardır burada üretim yaptığını, insanlığın hem kültür birikimine hem tarımsal üretimine büyük katkı sağladığını belirterek, bakanlık olarak da bu üretimin daha verimli hale gelmesi daha teknolojik daha yüksek standart ve kalitede yapılması için projeler geliştirdiklerini bildirdi.

    Temin ettikleri kaynaklar ile kırsal kalkınma projesi başlattıklarını ifade eden Bakan Eker, şöyle konuştu:

    “Diyarbakır'da 233 tesis yaptırdık. Her biri birer fabrika…”

    “Bu projeler ile üreticilerimizin kullandığı makine ve ekipmana destek vermek suretiyle mekanizasyonu geliştirdik. Yani daha az insan emeği ile daha verimli bir üretimin gerçekleştirilmesine yarayan alet ve ekipmanların kullanılmasını imkan dahiline getirdik. Bu sayede binlerce projeye destek verdik. Çiftçilerimize tarım ve hayvancılıkta kullanılacak makine ekipman desteği de son derece önemli. Diyarbakır'da 233 tesis yaptırdık. Her biri birer fabrika. Her birinde insanlar çalışıyor. Her birinde Diyarbakırlı çalışıyor. Kiminde 10 kiminde de 15 kişi çalışıyor. Yatırım tutarının yüzde 50'sini hibe olarak verdik. Vermeye de devam edeceğiz. Burada toplam 900'ün üzerinde insan çalışıyor. Bir de 2 bin 369 tane makine ekipman desteği projesine yaklaşık 22 milyon lire hibe destek sağladık. 2011 yılındaki uygulamamızda süreyi bir miktar uzattık. Böylece daha fazla çiftçimiz bundan istifade etme şansı buldu. Bunlar içerisinde mibzer, sap toplamalı saman makinesi -ki bu anız yakmaların önüne geçecek bir teknoloji- de var. Anız yakmak, topraktaki canlıları öldürmek bir insanlık suçu. Bunun önüne geçecek makine ekipmanlara da destek vererek anız yakılmasını önlemeyi hedefliyoruz. Vatandaşlarımıza toplam kırsal kalkınma desteğimiz 44 milyon 600 bin lira. Yeter ki çiftçimiz daha sağlıklı üretim gerçekleştirsin. Diyarbakır'da bugüne kadar 6 bin 223 aile kooperatif için desteklendi. Desteklerimizden istifade eden on binlerce çiftçimize bugüne kadar karşılıksız ödediğimiz para bir milyar 637 milyon lira. Bu nakit destek. Bu desteklerimiz sürecek. Yeter ki bu bölgede çitçilerimiz huzur ve güven içerisinde üretimlerini gerçekleştirsinler. Bizim her şeyden çok burada barış ve huzura ihtiyacımız var. Barışa kurşun sıkmasınlar, barışa mayın patlatmasınlar, barışa bomba atmasınlar, huzura kastetmesinler, bu bölgenin çalışkan üretken insanları tarihte inşa ettikleri onlarca medeniyet gibi yine medeniyetler inşa edecekler. Hem kendi refahlarını ve gelirlerini artırırlar, hem de sadece kendileri için değil, bu bölge ve Ortadoğu'da yaşayan on milyonlarca insanın karnını doyuracak kadar da üretim yaparlar. Bu bölge bu kadar tecrübe, bilgi ve birikim sahibi. Biz de bu üretimin daha sağlıklı olması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi