DİYARBAKIR - Restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce sürdürülen Diyarbakır Ulu Camii'nde incelemelerde bulunan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakırlı mimar, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Orhan Cezmi Tuncer, Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ve Gazi Üniversitesi'nden gelen teknik bir ekip ile birlikte Ulu Cami'de yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Vali Toprak: Ulu Camii restorasyon çalışmalarında göstermiş olduğu gayretlerden ötürü Tuncer'e teşekkür etti. Restorasyon çalışmalarını kuyumculuğa benzeten Prof Dr. Orhan Cezmi Tuncer, yapılan işe hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirtti. Vali Toprak ise Ulu Cami'nin gerek Diyarbakır gerekse dünya kültür mirası açısından çok önemli bir eser olduğunu vurgulayarak, çalışmalarda gerekli hassasiyet ve titizliğin gösterilmek kaydıyla restorasyonun hızlandırılması ve belirtilen süre içinde bitirilmesi noktasında yüklenici firma yetkililerine talimat verdi.

Vali Toprak, daha sonra Prof. Dr. Orhan Cezmi Tuncer ve beraberindekilerle Ulu Cami'de yürütülen restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Ulu Cami'de yapılan restorasyon çalışmaları esnasında şu ana kadar daha önce kayıtlara geçmemiş ve geçmiş dönemlerde yapılan tadilatlar nedeniyle sıva altında kalmış bir kitabe gün yüzüne çıkartıldı. Ayrıca cami tabanında yapılan kazı neticesinde yaklaşık 1 metrelik bir mesafede farklı dönemlere ait iki ayrı zemin izine rastlandı. Ortaya çıkarılan bu yeni keşifler üzerine araştırmalar devam ediyor. (M. Salih Keskin
)

Editör: Haber Merkezi