Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı" ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığınca oluşturulan "Bilim Komisyonu" tarafından Diyarbakır'da yapılan saha incelemeleri sonucunda gerçekleştirilen toplantılarda, surların projelendirilmesi ve restorasyonunun yapılması kararı alındı.

Bilim Kurulu kararları kapsamında, 2012 yılında rölöve. restitüsyon ve restorasyon projeleri onaylanan İçkale surlarının restorasyon çalışmaları, Diyarbakır Valiliği tarafından Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında 2014 yılında başlamıştı. Ancak Diyarbakır surlarının UNESCO adaylığı süreci münasebetiyle 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından komisyon oluşturulup restorasyon çalışmasının durdurulması kararı alınmıştı.

Komisyonda yeniden alınan karar neticesinde "İçkale surlarının onaylı projeler doğrultusunda uygulamaya yönelik çalışmalara devam edilmesi" kararı verildi. Bu karar neticesinde, çalışmalar kaldığı yerden bilim komisyonu gözetiminde devam edecek olup, İçkale surlarının aslına uygun bir şekilde kültürel ve tarihi dokusunun korunması sağlanacak.

2 önemli burç restore edilecek

Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, valilik tarafından Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında projesi çizilmiş olan 41 Numaralı (Yedi Kardeş Burcu) ve 42 Numaralı (Nur Burcu) burçların, komisyon kararınca projeye uygun olarak restorasyon çalışmalarına başlanacak.

Restorasyon çalışmaları, yine Diyarbakır Valiliği tarafından Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında sağlanan ödenek ile yapılacak. Böylelikle surların en önemli ve en nitelikli olan 2 burcunun tahribattan uzaklaştırılması, tarihi ve kültürel dokusunun korunması sağlanacak.

66 burç ve burçlar arası sur duvarlarının projesi yapılacak

Açıklamada, "Diyarbakır Valiliği tarafından Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında önceki dönemde proje çizimlerine başlanan, genellikle Dicle Vadisi'ne bakan burçlar ve burçlar arası sur duvarlarından oluşan 25 burç ve sur duvarlarının proje çizimlerinin tamamlanması için çalışmalara yıl içerisinde yeniden başlanacak." denildi.

Ayrıca, Diyarbakır surlarında bulunan ve hiç projesi bulunmayan 41 burcun ve burçlar arası sur duvarlarının projelerinin çizimlerinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyarbakır Valiliği koordinasyonunda Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında yapılması için de ihale hazırlıklarına başlanıldığı kaydedilerek, "Diyarbakır Valiliği tarafından Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödeneği sağlanacak bu işlerin en kısa sürede ihaleye çıkarılması ve çalışmalara başlanması planlanıyor. Bilim Komisyonu denetiminde yapılacak olan proje çizim çalışmalarının tamamlanması ile Diyarbakır surları üzerinde bulunan tüm burçların ve burçlar arası sur duvarlarının projesi tamamlanacak ve Surlar proje anlamında kayıt altına alınarak ilk kez önemli bir veri ve proje belleği oluşturulmuş olacak." ifadelerine yer verildi.

Çalışmalar, UNESCO başvuru sürecinde destek sunmuştu

Diyarbakır Valiliği tarafından Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında, başta surların restorasyonu ve projelendirilmesi olmak üzere, yapılan bilimsel yayınlar, sempozyumlar, toplantılar ve yurtiçi-yurtdışı tanıtım çalışmaları UNESCO adaylık dosyasının güçlenmesi adına destek sunmuştu. Bu dönemde yapılacak yeni yatırımlarla da UNESCO Dünya Kültür Mirası olan surlara yatırımların ve çalışmaların yapıldığının göstergesi olması önem arz ediyor.

Editör: Haber Merkezi