Diyarbakır Valiliği koordinasyonda, Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün işbirliğiyle, aralarında Ufuk Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile Fransa, İngiltere ve İtalya'dan akademisyenlerin katılımıyla tarihi surlar masaya yatırılacak. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Tevfik Arıtürk yaptığı açıklamada, kentin turizm potansiyelinin ve kültürel altyapısının harekete geçirilmesi amacıyla valilik koordinatörlüğünde, Karacadağ Kalkınma Ajansı destekli ''Diyarbakır Surları Çalıştayı ve Eylem Planı Projesi'' kapsamında 19-20 Nisan tarihleri arasında sempozyum ve çalıştay gerçekleştirileceğini bildirdi.
Sempozyumla tarihi surların tanıtılması ve koruma önerilerinin ele alınacağını belirten Arıtürk, surlarla ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Arıtürk, Kalkınma Bakanlığınca Cazibe Merkezi Projesi kapsamında, bu yıl 25 burç ve surların bazı kısımlarının projelerinin hazırlanacağını da ifade ederek, ''Ayrıca 4 burcun restorasyonu yapılacak. 2013'te de hazırlanan projeler hayata geçirilecek'' dedi.

Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemesine rağmen, milattan sonra 349 yılında Roma imparatorlarından 2. Constantinus zamanında kentin etrafının surlarla çevrilerek kalenin güçlendirildiği bilinen ve yaklaşık 6 kilometre uzunluğundaki Diyarbakır Surları, bölge tarihinin surlar üzerindeki kitabelerden okunması özelliğiyle dünyada tek örnek olarak gösteriliyor. Üzerindeki kabartma ve yazıtlarıyla döneminin sanatsal özelliklerini de yansıtan surlar, üstten görünümüyle ''kalkan balığını'' andırıyor.

Editör: Haber Merkezi