Mimar ve Mühendisler Grubu Diyarbakır şubesi seminer salonunda gerçekleştirilen ’’Biz bize Konuşmalar’’ etkinliğine “Dijital Gelecek” konulu semineri Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlisi   Dr. Abdulkadir Albayrak  verdi. Seminere Dicle Üniversitesi İnşaat Mühendisi Bölüm başkanı Prof. Zeynel Fuat Toprak,  Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mikdat Şimşek, MTA Bölge Müdür Yardımcısı Süleyman Yoldaş, Temsan İşletme Müdürü Şeyhmus Deveci ve bir çok mimar ve mühendis katıldı.  Mimar ve Mühendisler Gurubu(MMG) Diyarbakır Şube başkanı Yusuf Çelebi’nin moderatörü ile gerçekleşen seminerde önemli bilgiler verildi.

“Dijital ve Endüstri 4.0”
Endüstri 4.0  ile yeni icatlar bizi bekleyenler, Dijital hayatın her anında olacağını ifade eden Dr. Abdulkadir Albayrak , “ 2010 – 2015 yılları arasında ilk defa Doğu’nun yaptığı sanayi üretimleri Batı’nın yaptığı Sanayi üretimlerini geçmiş oldu. Batı, bu durumu ancak şu şekilde aşabileceğini öngördü. Doğunun insan gücüne karşılık, makine gücü ile daha fazla üretim yapmak.  Makinelerle daha esnek yapıda üretim yerleri inşa etmektir” dedi. 

“Bazı Meslekler Yok Olacak, Yeni Meslekler Geliyor”
Bazı mesleklerin yok olacağı ve yerine daha otonom yeni meslekler geleceğini söyleyen Dr. Abdulkadir Albayrak “ Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre yakın gelecekte yok olacak meslekler:Telefonla pazarlamacılar - Call Center Çalışanları (%99), Muhasebeciler ve analistler (%94), Noterler (%100), Ekonomistler (%43), Satış Danışmanları (%92), Sekreterler (%81), Taksi-Otobüs Şoförlüğü, Emlakçılar (%86) ve Makinistler (%65) mesleklerde işsizlik oranı oluşur. Yerine dijital ve yazılıma dayalı yeni meslekler oluşacak. 3 Boyutlu Tasarım (Arttırılmış Gerçeklik’ten faydalanan), Hizmet Sektörü (Özellikle Müşteri ile Ustayı bir araya getirme Uyg.), Örn: Satın aldığımız arabaları Araç Hurda olana kadar kullanım oranımız %5. Bunun dışında araç ömrü boyunca park pozisyonunda beklemektedir. Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Yapay Zeka Mühendisliği, Ergonomi Mühendisliği, Robot Mühendisliği, 3D Yazıcı Mühendisliği, Bulut Hesaplama Uzmanlığı ve Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı oluşacaktır” dedi. 
 
“Firmalar’ İşlerini Dijitale Dönüştürerek Sektörlere Öncülük Edilebilir”
Diyarbakır Mimar ve Mühendisler Grubu Şube Başkanı Yusuf Çelebi şöyle konuştu: “Öncelikle seminerimize katılım sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Bizler Diyarbakır’a neler verebiliriz sürekli bunun çalışması içindeyiz. Üretim süreçlerinde, satış ve pazarlamada inovasyon kültürünü benimseyin. İnşallah doğru stratejiler ve yerinde hamleler ile bu defa geriden takip eden değil, liderlik eden, yol açan rolüne talibiz. Çok çalışarak ve bu dönüşümün gereklerini doğru okuyarak, doğru hamleler yaparak bu çağı yakalayacağız hatta öncü rol oynayacağız” dedi.  MMG Diyarbakır Şube Başkanı Yusuf Çelebi tarafından Plaket takdimi sonrası “Dijital Gelecek” Semineri soru-cevap bölümüyle sona erdi.

03-183.jpg02-213.jpg

Editör: Haber Merkezi