Silvan ilçesi Gürpınar Köyü'nde "Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliği Desteklemesi" kapsamında yapılan manda işletmesini beraberindeki heyetle ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır'ın, Türkiye'de manda sayısı bakımından ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Proje kapsamında 2017 yılında yatırım programına alınan Silvan ilçesi Gürpınar Köyü üreticisi Recep Birtane; ahır inşaatı, makine ekipman alımı ve hayvan alımı aşamalarını gerçekleştirerek projesini tamamladı. Proje kapsamında 12-24 aylık 150 baş damızlık manda düvesi ve 24 ay üstü 3 baş damızlık manda boğası alındı.

Hayvan alımı dışında yarı açık 2 hayvan barınağı, gübre çukuru, gübre sıyırıcı ve yem karma makinesi destek ödemelerinin de karşılandığı belirtilen üretici Birtane', 1 milyon 429 bin 230 TL yatırım karşılığında 690 bin TL tutarında da hibe ödemesi aldı.

Söz konusu manda işletmesini ziyaret eden Atalar, Diyarbakır'ın, damızlık manda üretimi noktasında ülkede önemli bir paya sahip olduğunu belirterek, yetiştirilen mandaların en az 3 aylık gebeyken satılacağını ve böylece damızlık özelliği olan mandaların bölgede çoğalması sağlanarak, Diyarbakır'ın ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunulacağını kaydetti.

Atalar, "Bu proje Bakanlığımız tarafından 12 ilde uygulanmaktadır. İlk yapılan tesislerden bir tanesi de şuan içinde bulunduğumuz tesistir. Diyarbakır ilinin manda yönüyle bir altyapısı var, geçmişi var. İlimizde manda sayısını artırmaya yönelik çalışmalarımız oldu. Bu çalışmalar kapsamında 2002 yılında 2500 civarında olan manda sayısı bugün geldiğimiz nokta 18000 bin rakamını geçti. Diyarbakır Türkiye’de manda sayısı bakımında ikinci sırada yer alıyor. Dolayısıyla yapılan çalışmalar neticesini verdi." dedi.

Manda yetiştiricisi Recep Birtane ise köylerinin, Batman Barajı'nın bitişiğinde, mandacılığa elverişli bir köy olduğunu, Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı %50 hibe ile işletmesini yaptığını söyleyerek, il ve ilçe müdürlüklerine proje aşamasında sundukları destek için teşekkürlerini iletti.

Ziyarete, Atalar'ın yanı sıra Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Mehdi Sümerli, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Hüseyinoğlu, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Şube Müdürü Necattin Gönç, Silvan Tarım İlçe Müdürü Nejat Arslan ve teknik personeller de katıldı.

 

Editör: Haber Merkezi