İkisi bağımsız, dördü kadın 20 adayın büyükşehir belediye başkanlığı için yarıştığı kentte heyecanı da, temposu da düşük bir seçim süreci yaşanıyor.

Ekonomik krizin yoğun hissedildiği Diyarbakır’da yoksulluk daha da artarken, önceki seçimlere göre ilgi az.

I M G 4037

DEM Parti'nin büyükşehir belediyesini kazanacağına kesin gözüyle bakılan Diyarbakır’da, AKP tabanı dahil seçmenin büyük bir kesimi kayyumlara karşı.

Bununla birlikte, DEM’in kazanması halinde yeniden kayyum atanacağı düşüncesi de hakim.

2014-2019 yerel seçimlerinde, yüksek oylarla BDP’den büyükşehir belediye başkanı seçilen ve yerlerine kayyum atanan Gültan Kışanak 7,5 yıl; HDP'den seçilen Selçuk Mızraklı ise 5 yıldır tutuklu.

Diyarbakır’da seçim yarışı DEM Parti ve AKP arasında geçiyor.

Ön seçimlerle belirlenen DEM Parti'nin büyükşehir eş başkan adayları, Serra Bucak ve Doğan Hatun, kentin güçlü sivil toplum geleneğinden isimler.

I M G 4040

2019 seçimlerinde kayyum Cumali Atilla ile seçime katılan AK Parti, bu sefer "yerli ve yetkin bir bürokrat" diye tanıttığı yüksek mimar Halis Bilden’i aday gösterdi.

AKP tabanında kayyum riskine güçlü bir alternatif olarak görülen Bilden’e, ilgi yüksek.

Fakat kayyum sistemine eleştiriler ve sorunlar, Bilden'i sahada zorlayan konuların başında geliyor.

AKP için sorun gibi görülen bir diğer konu da, Saadet, Yeniden Refah ve HÜDA PAR gibi partilerin de aday çıkarması.

I M G 4038

DEM'in genç adayları Zana ile sahada

Yeni bir kayyum ihtimali, şahıstan ziyade partiye oy veren bazı DEM seçmeninin sandığa gitme motivasyonunu etkilemiş gibi.

Genel seçimdeki başarısızlık ve seçmendeki hayal kırıklığı, motivasyonu düşüren nedenlerden.

"Kayyumun gölgesinde" seçim çalışması yapan DEM Parti, kararsızları ve küskünleri ikna etmek için kapı kapı dolaşıyor.

Almanya'da eğitim gören Serra Bucak, kadın ve çocuk çalışmalarında deneyimli bir isim.

Kışanak döneminde belediyenin sosyal projelerinin arkasındaki isimlerden olan Bucak, Zarokistan adlı Kürtçe kreşin de kurucularından.

Doğan Hatun ise TMMOB’un dönem sözcülüğü ile birlikte depremde kurulan kriz masasının ve Diyarbakır Kent Koruma Platformunun kurucularından.

DEM adayları sahada "Kürt dili, kimliği, kültürü" gibi soyut değerler üzerinden kayyum yönetimin yarattığı "tahribata" dikkati çekiyor, "rant ve hırsızlık" iddialarını gündeme getiriyorlar.

Zana: İradenizi başka partilere teslim etmeyin

İki genç aday, Kürtlerin önemli politik aktörlerinden Leyla Zana’nın desteği ile sahada seçmenle buluşuyor.

Zana’nın varlığı hem adayların, hem de motivasyonu düşmüş seçmenin moralini artırmışa benziyor.

Sekiz yıldan sonra Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında konuşan Leyla Zana, Kürtlere "İradenizi başka partilere teslim etmeyin" dedi.

I M G 4039
DEM Parti tabanında da kayyum atanma ihtimalini yüksek görenler çok.

Kayyumları Kürtlere yapılmış zulüm olarak niteleyen Müşeher Ülker, ‘’Bir gün sonra da atayabilirler bir ay sonra da, bu duruma alıştık’’ diyerek Kürtlerin DEM Parti’ye oy vermesini istiyor.

Kayyumların meşru olmadığını, demokrasi, insan hakları, adalet ve yasalara karşı darbe gibi gördüğünü söyleyen Halil Gezici de ‘’Benim seçtiğim adayın yerine kayyum atıyorlar. Onlar sokakları yakut ve elmasla döşeseler dahi benim için beş kuruş etmez’’ diyor.

DEM’in adayı Doğan Hatun, kayyumların AKP’ye de zarar verdiğini savundu ve kayyum beklemediklerini söyledi.

Hatun, kayyum riskine rağmen neden aday olduğu sorusuna da "Bu bir bayrak yarışıdır, ateşten gömlektir, Selçuk gider, Doğan gelir; Gültan gider, Serra gelir. Bu halkın mücadelesinin bitmediğini gösterir" yanıtını veriyor.

Serra Bucak ise ‘’Biz haklı mücadelemizi, siyaset yapma, meşru siyaset yapma, mücadelemizi hakkımızı savunuyoruz. Kürt halkının sandığa gitme hakkını savunuyoruz. Sandıktan çıkan iradenin onlara hizmet etmesi gerektiğini savunuyoruz’’ diye konuşuyor

I M G 4042

AKP ve HÜDA PAR kayyuma nasıl bakıyor?

AKP adayı Halis Bilden, seçmenle temasında Kürtçe kullanmaya özen gösteriyor.

İktidar partisi temsilcisi olmanın özgüveni, yerel yönetimler ve bürokrasi tecrübesinin avantajlarını iyi kullanacağını söyleyen Bilden, daha somut mesajlar veriyor ve "şehrine daha iyi bir hizmet için" seçmenin oylarına talip oluyor.

Diyarbakır’a belediye başkanı olmak, Bilden’in gençlik hayali.

Belediyelerin iktidar partisinden olmasının avantajları olduğunu belirten Bilden, AKP belediyesi komşu şehirleri örnek gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitingine katılan Hasan Güler 'Daha önce oyumu hep DEM Partiye verdim ama bu sefer AKP'ye döndük' dedi.

"Kurumsal olarak kayyumlara karşıyım" diyen Halis Bilden, belediye başkanlarının seçimle gelmesi gerektiğini savunuyor ve ekliyor:

‘’Malum bir de Kandil’in kayyumları da vardı. Yani meclis üyesi olarak seçilip 22-23 yaşında birilerinin daha önce halkın iradesiyle seçilmiş insanları, belediye başkanlarını nasıl bir sınava tabi tuttuklarını, nasıl zorladıklarını ve belediyeleri kimin direktifiyle nasıl yönettiklerini biz hepimiz biliyoruz.’’

Seçimi kaybetmesi halinde Diyarbakır’a yeniden kayyum atanır mı sorusuna Bilden, "Müneccim değilim, bunu ben bilemem" diye yanıtlıyor.

Diyarbakır tarihi surlarının restorasyonu gibi çalışmalarla imza atan kayyumların şehre iyi hizmetler yaptığını vurgulayan Bilden, daha iyi hizmetler için seçmenin "Doğru tercihini AK Parti’den yana kullanacağına" inanıyor.

Daha önce DEM Parti’ye oy veren Bağlar sakinlerinden Mehmet Duran, bu sefer oyunu AKP’ye vereceğini söylüyor.

Duran’a göre depremde hasar gören yapıların yoğun olduğu yoksul Bağlar ilçesinin sorunlarını da ancak iktidar partisi çözebilir.

DEM partinin kazanacağından emin olduğu kadar, kayyum atanma ihtimalinin yüksek olduğuna inanıyor.

‘’DEM kazandığı zaman bir, iki ay sonra kayyum geliyor. Ya Trakya'dan ya Karadeniz'de kaymakam veya yetkili bir mamur gelip hemen üstüne konuyor belediyenin. Onlar da Diyarbakır’ı, halkını, derdini, ızdırabını bilmiyor’’.

HÜDA PAR adayı: Ankara'nın da, Kandil'in de kayyumlarına karşıyız

Görünürlük açısından üçüncü sıradaki Hüda Par adayı, Mersin milletvekili Faruk Dinç’in projeleri arasında çocuklu annelere valide kart, 21 yıllık evli kadınlara 3 bin lira yardım ve "pembebüs" adını verdikleri kadın otobüsleri var.

Dinç’i sahada zorlayan konuların başında Hüdapar’ın Hizbullah örgütünün devamı olduğu yönündeki yorumlar oluyor.

Kayyumlarla ilgili soruya "Hem Ankara’nın hem de Kandil'in kayyumuna karşıyız" diye yanıt veren Dinç, ‘’örgütle bağlantısı’’ tespit edilen belediye başkanlarının yerine, belediye meclisinden bir üyenin seçime kadar vekalet etmesi gerektiğini söylüyor.

I M G 4041

Erdoğan'dan seçime dört gün kala miting

Seçime dört gün kala Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstasyon Meydanı'nda Diyarbakırlı seçmenlere hitap etti.

31 Mart'ta partilerin değil “eser ve hizmet siyasetiyle, kiri pazarlık siyasetinin” yarıştığını savunan Erdoğan, “Demokratik siyaset palavrası ile DEM Parti'nin Kürtlerin iradesine ipotek koyduğunu” belirtti.

Diyarbakır'a huzur, özgürlük, refahın kendi yönetimleri ile geldiğini söyleyen Erdoğan şöyle devam etti:

“Onlar sizin iradenizle seçtiğiniz belediye başkanlarını teröristlere mahzenlerde tokatlatırken biz Diyarbakır'ı bölgesinin yıldızı haline getirmek için uğraşmadık mı?”

Kaynak: bbc.com