İŞKUR öncülüğünde birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla düzenlenen İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik Fuarı'nda konuşan İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Diyarbakır’ın 2019 yılı istihdam seferberliğinde büyükşehirler arasında Türkiye birincisi olduğunu ifade etti.

Dicle Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde İŞKUR tarafından düzenlenen İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik Fuar, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya’nın selamlama ve İŞKUR’un istihdama yönelik çalışmalarının tanıtımı ile başladı.

Uzunkaya, “Bu yıl Diyarbakır’a işe yerleştirme faaliyeti olarak verdiğimiz hedef 14 bin 755 kişidir. Yılın ilk dokuz ayı rakamlarıyla 16 bin 728, bu günkü rakamlarıyla da 18 binin üzerinde kişinin işe girişini gerçekleştirmiştir. Diyarbakır 2019 istihdam seferberliğinde büyükşehirler arasında Türkiye birincisidir.” dedi.

Türkiye’nin işsizlik ile mücadele kapsamında istihdam verilerini paylaşan Uzunkaya, “Türkiye’de işgücü piyasasına her yıl 28 ülkenin nüfusu kadar katılım sağlanmaktadır. 2002 yılında 24 bin 482 olan istihdamımız 2017 istihdam seferberliğinde İŞKUR olarak bir milyon 57 bin 249, 2018 yılında bir milyon 240 bin 308 ve bu yılın ilk 9 ayında bir milyon 121 bin 724 kişinin işe yerleşmesini gerçekleştirdik.” dedi.

“Diyarbakır’da 2 yıl içerisinde 25 bin kişinin istihdamını gerçekleştireceğiz”

Diyarbakır’da yapılacak istihdamlara yönelik bilgi paylaşan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu, 2020 yılında gerçekleşecek projeler kapsamında 25 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi.

Güzeloğlu, “Gelecek 2 yıl içerisinde Valiliğimiz ve Büyükşehir Başkanlığımız olarak yaptığımız çalışmalarda, Diyarbakır merkezinde doğrudan 25 bin kişilik bir doğrudan sigortalı istihdamı gerçekleştireceğiz. Bu rakamlar sadece bize verilen ve taahhüt edilen ve kesin olan rakamlardır.” ifadelerini kullandı.

İstihdamın detayları hakkında bilgi veren Güzeloğlu, “Bakınız 2020'de faaliyete geçecek ve devam eden projeler kapsamında Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi şu anda yatırımlar başladı, altyapı ile birlikte devam ediyor. Nitelikli insan gücünde 7 bin 500 doğrudan istihdamı İnşallah gerçekleştireceğiz. Yine 2020'de hayata geçecek Diyarbakır Lojistik Bölgesi, Türkiye'nin ilk ve tek Lojistik Merkezi olarak doğrudan 5 bin 500 istihdamı içerecek ve iş piyasasına sunacak. Karacadağ Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişilik tesis edilen ve gerçekleştirilen önümüzdeki 2 yıllık periyotta 12 bin 500 kişilik doğrudan beyaz ve mavi yakalı istihdamı gerçekleştirilecektir.” şeklinde konuştu.

Diyarbakır merkezde yer alan ve çok uzun yılların sorunu olarak kentin karşısında duran küçük ölçekli sanayi üretimleri ve esnaf üretim alan sıkıntısını gidereceklerini aktaran Güzeloğlu, altyapısından, güvenliğine, sosyal donatılarına kadar peyzaj ve diğer düzenlemelerine kadar en az 5 bin kişilik yeni bir istihdamı Diyarbakır'da buluşturacaklarını belirtti.

“Silvan Projesi ile 300 bin kişiye istihdam sağlanacak”

Tarım alanında Silvan Projesinin Türkiye'nin GAP’tan sonraki en büyük proje olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, “Bu proje, 300 bin kişiye istihdam ve iş sağlayacak bir büyük ve dev dönüşüm sosyal tarımsal ve Kalkınma projesidir. İnanıyorum ki bu proje Diyarbakır'a göçü hızlandıracak, istihdam piyasasında, Türkiye'nin her yerinden, nitelikli, birikimli, alanında uzman kişilerin iş kurduğu bir Merkez haline dönüşecektir.” diye belirtti.

Diyarbakır'da 3 ay içerisinde bin 500 kişilik çağrı merkezi hizmete gireceğini aktaran Güzeloğlu, “Geçtiğimiz günlerde ilimizi ziyaret eden bir büyük iletişim şirketinin yetkilisi ile yaptığımız temaslar sonucunda 2020 yılında en az bin 500 kişilik daha bir çağrı merkezi kurulması antlaşmasını ve bağlantısını yaptık. İnşallah 6 aylık dilimi olarak düşündüğümüzde 3 bin kişilik çağrı merkezi hizmetler sektöründe doğrudan istihdam olarak Diyarbakır'da buluşmuş olacaktır.” dedi. 
 

Editör: Haber Merkezi