Bismil Halk Eğitim merkezinde düzenlenen Seminere İl Tarım Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, Bismil İlçe Tarım Müdürü Memduh Bülbül, Bismil Ziraat oda başkanı Mehmet Arslan, Bismil AKP ilçe Teşkilat başkanı Zeki Kartal ve çiftçiler katıldı.

 

Program çerçevesinde açılış konuşmasını yapan İl Tarım Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, 'Bismil tarım potansiyeli hakkında bilgiler vererek, çiftçilerimizin güncel bilgilerle donatılarak daha kaliteli ve daha fazla ürün alınmasını sağlamak ve ülke ekonomilerine daha fazla katkı vermelerini temin için eğitim çalışmaları büyük önem taşıyor' dedi. Tarımsal üretim, hayvansal üretim ürünleri olarak dile getiren Koçkaya, buğday ekimin yapıldığı zamanlar çiftçilere; Toprak analizinin yapılması, analize uygun gübre kullanılması, uygun toprak işleme, sertifikalı tohum kullanımı, makineli ekim, iyi tarım uygulamaları konularının yetkili uzmanlarca mahallinde anlatılarak önemli bir hizmetin gerçekleştirildiğini söyledi.

 

Anız Yangınları için uyardı

Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, anız yakılmaması konusunda uyardı. Hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması ve toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine etkileri yapılan araştırmalarla belirlendiğini kaydeden Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, "Ülkemizde olduğu gibi bölgemizde de anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Buna bağlı olarak su ve rüzgâr erozyonu artmakta ve çok önemli kayıplar meydana gelmektedir." dedi.

 Toplantının son bölümünde ise soru cevap kısmına geçilerek toplantıya katılan çiftçilerin konularla ilgili soruları cevaplandırıldı.

il-tarim.jpgil-tarim-(12).jpg

Editör: Haber Merkezi