Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır Havaalanı'ndaki ana pistte Hava Kuvvetleri Komutanlığı aracılığıyla onarım yapılacağını söyledi.

1 Haziran'da başlayacak onarımın yaklaşık 3 ay sürme ihtimalinin bulunduğunu, bu süre içinde yolcuların mağdur olmaması için birtakım tedbirler üzerinde çalışıldığını kaydeden Toprak, Ulaştırma Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün bu konudaki çalışmasının sürdüğünü bildirdi.

Havaalanı emniyet pistine 120 kişilik küçük uçakların inip inemeyeceğinin araştırıldığını ifade eden Toprak, şöyle konuştu:

"Acaba küçük uçakların inmesine müsait mi onlar araştırılıyor. Eğer olumlu olursa küçük uçakların inmesi sağlanacak. Ama teknik açıdan bir sorun olursa o zaman en yakın çevre illere seferler geçici olarak aktarılacak. Bu konuda özel havayolu şirketleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Pistin onarımı sırasında yolcuların mağdur olmaması için ya küçük uçakların inmesi sağlanacak ya da servislerle yolcular çevre illere gönderilecek. Küçük uçakların inmesine teknik olarak mümkün olamıyorsa ya da uçuş yeterli olmazsa buradan çevre illere verilecek seferlerde vatandaşların rahat gidip gelmesi için Türk Hava Yolları bu hizmeti sağlayacak. THY, Batman, Mardin ve Şanlıurfa'dan yapılacak seferlere servis koyacak. Ama diğer özel havayolu şirketleri de eğer uçuşlarını çevre illere kaydıracaksa onların da bu hizmeti verebilmesi için bu şirketlerle görüşmelerimizi yaptık. Onların kararlarını bekliyoruz. Bu konuda tedbirleri alacağız."

Günlük havaalanında 30'a aşkın seferin yapıldığını ve yıllık yolcu kapasitesinin 2010 yılında 1 milyon 420 bini, 2011'de ise 1 milyon 750 bini bulduğunu vurgulayan Toprak, “Buradaki pist zar zor yıllık 1 milyon 500 bin yolcu idare edecek şekilde. İlave tedbirlerle mevcut yolcu sayısını artırdık. Ama daha fazla yükselmiyor. Onun için yeni terminal ve pist alanı da yapılacak” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi