Diyarbakır’da yetersiz kalan şehir içi toplu taşıma araçlarında meydana gelen sıkışıklıkların kadınlar ve aileler üzerinde meydana getirdiği mağduriyetlere dikkat çeken Diyarbakır halkı, belediyeye kadın ve ailelere yönelik otobüs tahsis etme çağrısında bulundu.

Kadın ve ailelere yönelik otobüs tahsil edilmesini isteyen Diyarbakırlılar, yaşadıkları sıkıntı ve mağduriyetlerini İLKHA'ya anlattı.

Aile ve kadınların daha huzurlu bir seyahat geçirmeleri gerektiğini söyleyen Şahin Çelik, yaşanan bu sorun nedeniyle saatlerce durakta kaldığını belirtti.

Toplumda kadın ve erkeklerin ayrı bir statüye sahip olduğunu söyleyen Çelik, “Bu münasebetle gerek kadınların ve gerekse erkeklerin yaşam alanlarının daha farklı dizayn edilmesi devletin görevleri arasındadır. Diyarbakır’da toplu taşıtlarda istif halinde insanlar seyahat etmektedirler. Bu kadınlara büyük bir eziyettir. Bunun önüne geçilmesi için bayanların ayrı erkeklerin ayrı seyahat edebilmesi, kadınlara daha kolay, daha yaşanılır bir imkân sunacaktır. Böyle bir çalışma olursa inşallah kadınlarımız daha huzurlu ve güven içerisinde seyahat edeceklerdir.” dedi.

“Bazen arabamız olmadığı için saatlerce durakta boş otobüs beklemek zorunda kalıyoruz”

Toplu taşıma aracında kadınların ayakta olduğunu gördüğünde binmediğini ifade eden Çelik, “Çünkü bayanı rahatsız edeceğime inanıyorum ya da eşimle beraber seyahat ettiğimde çok kalabalık bir ortama giremiyoruz. Bazen arabamız olmadığı için saatlerce durakta boş otobüs beklemek zorunda kalıyoruz. Aile ve bayanlara yönelik otobüsler tahsis edilse tercih etmek isteyen ona biner ve daha rahat bir seyahat eder.” şeklinde konuştu.

“Farklı otobüs kadının ayrı bir konumunun, saygınlığını olduğunu gösterir”

Belediyeye seslenen Çelik sözlerine şöyle devam etti: “Bu yeni belediye madem hizmet odaklı bir yaklaşımı olduğunu iddia ediyor, toplumun değerlerine yönelik çalışmaları ivedilikle hayata geçirmesi lazım. Bu toplumun buna ihtiyacı vardır. Çünkü bu toplu taşıma araçlarında istiflemenin olması toplumsal ahlakı zedeler. En azından farklı araç kadının ayrı bir konumunun, saygınlığını olduğunu gösterir. Böylelikle kadın daha saygın bir konum elde ederek toplumda değeri artar. Bunu çok hızlı bir şekilde hayata geçirmek lazım.”

Kadınlara ait otobüsün olmaması nedeniyle çok zorlandığını söyleyen Zeynep Duman da kadınlara ait otobüslerin olmasını istiyor.

“Kadınlara yönelik araçların ayrı olmasını isterim”

Duman, “Ben kınıyorum. Erkek ve kadının bir arada seyahat etmesini istemiyorum ama kadınlara ait otobüs olmamasından dolayı mecbur karışık biniyoruz. Maddi imkânın olmadığı için ticari taksiye binemiyorum, mecbur katlanıyoruz.  Tek başıma ticari araca binmekten çekiniyorum. Gittiğim güzergâha otobüsten başka araç gitmiyor. Kadınlara yönelik araçların ayrı olmasını isterim. Ben arabadaydım telefon ve kimliğim çalındı. Otobüslerde ayakta kalıyorum, kimse yer vermiyor. Geçenlerde boş koltuk bulamadığımdan dolayı, otobüste yere oturdum. Kadınların seyahat edeceği otobüs isterim.” diye konuştu.

Amine Buluttekin ise durakların kalabalık olduğunu ve çok zorlandığını belirtti.

“Kadınlara yönelik araçların olmasını isterim”

Acil bir şey olmadığı zaman boş otobüsü beklediğini dile getiren Buluttekin, “Zorlanıyoruz, durak çok kalabalık oluyor, binmemiz de zor oluyor, rahatsız oluyoruz. Bayanlara yönelik otobüs isteriz, daha rahat olur. Bazen binmiyoruz ama acil bir şey olduğunda mecburen biniyoruz. Yoksa tercih etmiyoruz.  Bayanlara yönelik otobüs olursa çok iyi olur.” İfadelerini kullandı.

"‘Pembe otobüs’ uygulamasını istiyoruz"

İşe gidip gelmek için günde 2 defa toplu taşıma araçları ile seyahat ettiğini söyleyen Hasan Geçti de rahatsızlığını şu sözlerle dile getirdi:

“En azından bir uygulamanın yapılabilmesi lazım. ‘Pembe’ dediğimiz bayanlar için ayrı bir otobüs daha güzel olabilir. Otobüslerde yer yok. Şu anki belediye başkanı bir an önce bunu uygulasın. Bayan erkek karışık yapılan seyahatler de olumsuzluklar meydana gelebiliyor. Bu noktada ‘Pembe otobüs’ uygulamasını istiyoruz. Diyarbakır için güzel bir şey olur. Hatta pilot yer olur ve batıda yapılabilir. Ricamız bir an önce pembe otobüs uygulamasına geçilsin.”

“Kadınlara yönelik otobüs uygulaması olsa çok iyi olur”

Kadınlara ait otobüs olmadığından dolayı sürekli boş araç beklediğini söyleyen Nebahat Yaz ise, “Otobüsler kalabalık oluyor, rahatsız oluyoruz. Çoğu zaman kadınlara yer verilmiyor. Kadınlara yönelik otobüs uygulaması olsa çok iyi olur, memnun oluruz ama olmadığından dolayı bazen binmiyoruz. Boş araç bekliyoruz.” şeklinde rahatsızlığını dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi