Bakanlık tarafından hazırlanan direktif, sağlık hizmetlerinin bayram günlerinde de aksamadan sunulabilmesi için 81 ilin sağlık müdürlüklerine iletilmiştir.

Mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde acil hastalara hızlıca ulaşılması, ilk yardımın yerinde yapılması, hastaların tıbbi ihtiyaçlarına uygun şekilde acil servislere nakledilmesi ve etkili bir tedavi sağlanması gerektiği vurgulanmıştır. Tüm sağlık çalışanlarının özveriyle görevlerini yerine getirmelerinin önemi üzerinde durulmuştur.

Bayram tatili boyunca olası hastalık veya acil durumlarda 112 Acil hizmetlerine ve hastane acil servislerine yoğun bir talep olabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle, Bakanlık, üniversiteler ve özel sağlık kuruluşlarının bu duruma hazırlıklı olmaları istenmektedir.

Bu çerçevede, acil sağlık hizmetlerinin hasta sevki ve nakli işlemlerinin, 112 Acil Servis Komuta Kontrol Merkezi ile İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezi arasında koordinasyonla sağlanması öngörülmüştür.

Acil Sağlık Hizmetleri Çağrı Kayıt ve Operasyon Yönetim Sistemi'ndeki verilerin sürekli olarak güncellenmesi ve acil hasta sevk-nakil ve ambulans hizmetlerinde aksaklığa yol açılmaması için gerekli organizasyonların önceden yapılması gerekmektedir.

Hastanelerin acil servislerinde, laboratuvarlar, görüntüleme ve diğer teşhis ve tedavi birimlerinde yeterli personel ve tıbbi ekipman bulundurulması sağlanacaktır.

Nöbet hizmetleri, hastanelerin acil servislerinde ve diğer birimlerinde 24 saat esasına göre planlanacaktır.

Radyoterapi hizmetlerinin devam etmesi ve diyaliz hizmetlerinin aksamaması için gerekli tedbirler alınacak ve hastaların tedavi süreçleri olumsuz etkilenmeyecektir.

Replantasyon, kalp cerrahisi, yanık tedavisi ve organ nakli gibi özel hizmetler ve acil müdahale gerektiren durumlar için il sağlık müdürlükleri ve sağlık kuruluşları tarafından gerekli planlamalar yapılacaktır.

Evde sağlık hizmeti birimleri, bayram tatilinde de hastaların ilaç uygulamaları, pansuman ve diğer tıbbi bakımlarının aksamadan sürdürülmesini sağlayacak ve buna göre nöbetler düzenlenecektir.

Kaynak: (İLKHA)