El konulan bayraklar ve flamalar partilere iade edildi

Rudaw'ın servis ettiği habere göre, 19 Aralık 2022 tarihinde güvenlik güçleri Diyarbakır'da parti binalarına Kürdistan bayrağı ve flamaları astıkları gerekçesiyle, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Herekata Azadiyê  (Özgürlük Hareketi) ve Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) olarak isim değişikliğine giden Kürdistan Özgürlük Partisi'nin (PAK) binalarına baskın yapılmıştı.

Polis el koymuştu

Baskınlarda polis her üç parti binalarında ve balkonlara asılı olan Kürdistan bayrakları, flama, Kürdistan bayrağı baskılı tişörtler ile partilere ait arşivler ve dokümanterlere el koymuştu.

Baskınlar ardından PAK, PSK ve Özgürlük Hareketi yöneticileri, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade verdi.

PWK, PSK ve Özgürlük Hareketi  yöneticileri, Kürdistan bayrağının tüm dünyada resmi olarak tanındığını belirterek bayraklara el konulmasının hiçbir hukuki dayanağı bulunmadığını belirterek, başsavcılığa itirazda bulundu.

"Davaya gerek olmadığına" hükmedildi

Diyarbakır Cumhuriyet  Başsavcılığı dün "davaya gerek olmadığını" hükmederek, soruşturma hakkında takipsizlik kararı aldı. Karar ardından el konulan Kürdistan bayrakları, tişörtler, flamalar ve dokümentlerin tamamını söz konusu partilere iade etti.

Rûdaw TV Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak savcılığın aldığı karara ilişkin PSK ve PWK yöneticileri ile karara ilişkin  konuştu.

PSK Merkez Yönetim Kurulu  üyesi Ahmet Kilil, söz konusu polis baskınlarının keyfi olduğunu ve siyasi bir kararla baskınların gerçekleştiğini belirterek, “Bu tavırlarında geri attılar. Çünkü Kürdistan bayrağı uluslararası arenada tanınan resmi bir bayraktır. Bayraklarımızı geri aldık” dedi. 

PAK ve TEVGER’in birleşmesi ardından adını PWK olarak değiştiren Kürdistan Yurtseverler Partisi Sözcüsü Hanifi Turan ise konuya ilişkin şunları dile getirdi:

 "Baskın esnasında polise bayrak ve flamaları teslim etmek istemedik. Ancak zor kullanarak alacaklarını söylediler. Tutanak tuturduk. Avukatlarımız devreye girdi. Partinin bilgisayarlarımızı da almışlardı. Sonra iade edildi. Düne kadar herhangi bir işlem yapılmadı. Dün başsavcılık bizi çağırarak soruşturma hakkında takipsizlik kararı verdiğini açıkladı. Ve tüm el konulan bayrak ve flamaları iade ettiler.”

Kaynak: HABER MERKEZİ