Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi ve Yönetim Kurulu üyeleri; Ahmet Özmen, Abdullah Çağer, Velat Alan, Cihan İpek, Burhan Deyar ve Önder Üngür’den oluşan heyet Bismil ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı ve yaşanan ölüm ve yaralanmalara ilişkin inceleme ziyaretinde bulundu. Ziyaret çerçevesinde Bismil Kaymakamı Turgay Gülenç, Cumhuriyet Başsavcısı Hazım Alsancı Cumhuriyet Savcısı Mehmet Bal ve Bismil Belediye Eş Başkanı Cemile Eminoğlu ile görüştü.

 Daha sonra ölen dört (4) kişi için kurulan taziyeyi ziyaret eden Baro Heyeti ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi ve ardından ölenlerin yakınları ve görgü tanıklarıyla görüştü.

 Bismil ilçesinde incelemeleri tamamlayan Diyarbakır Barosu, önümüzdeki günlerde hazırlayacağı raporu kamuoyuna sunacağı ifade edildi.

img_4882.jpg

img_4871.jpg

               img_4875-002.jpg

  DİYARBAKIR BAROSU'NDAN PKK'YA ÇAĞRI: SİVİL YAŞAM ALANLARINDA ÇATIŞMAYA GİRMEYİN                                               

Diyarbakır Valiliği, olayın YDGH’lilerin zırhlı polis aracına atmak istediği roketin eve isabet etmesi sonucu meydana geldiğini belirtirken, Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi de saldırının eve isabet eden roketle gerçekleştiğini belirtti.

Av. Elçi, “Elif’e otopsi yapıldı. Başının koptuğunu öğrendik. Bulgular saldırının roketle gerçekleştiği yönünde. Nereden atıldığını bilmiyoruz. Valilik polis aracına atılan bir roketin eve isabet ettiği yönünde açıklama yaptı. Güvenlik güçleri de roket kullanmadıklarını, envanterlerinde böyle bir silah olmadığını, örgüt üyelerinin roket kullandığını söylüyor” dedi.

PKK’ye sivil yaşam alanlarında çatışmaya girmemesi ve bu tür silahlar kullanması çağrısı yapan Av. Elçi, güvenlik güçlerine de sivil yaşam alanlarındaki operayonlarda can kaybı yaşanmması için daha dikkatli davranılması çağrısı yaptı.

Av. Elçi, “Hukukçu ve insan hakları savunucusu olarak, bizim tavrımız nettir. Örgütün bu tür sivil yaşam alanlarında çatışmaya girmemesi ve mayın ve roket gibi ağır silahları kullanması gerektiğini düşünüyorum. Güvenlik güçleri de operasyonlarda, özellikle sivillerin yaşadığı alanlardaki operasyonlarda daha özenli olmalı, dikkatli planlama yaparak sivil can kayıplarının önüne geçmeli. Örneğin Cizre’deki operasyonlarda güvenlik güçlerinin de ağır silahlar kullandığını gördük. Taraflar çatışma anlayışlarını değiştirmezlerme maalesef daha çok sivil can kayıpları yaşanacak” diye konuştu.

Diyarbakır Barosu

 

Editör: Haber Merkezi