Diyarbakırlılar, eğer böyle bir uygulama olursa askeri kışlaların yerlerinin park veya kültürel meydanlar olmasını istiyor. Kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileri de, Başbakan'ın sözleri doğrultusunda şehir içindeki askeri birliklerin acilen şehir taşınmasını isterken, bu durumun bölgeyi ve kentleri psikolojik, sosyal, hatta ekonomik olarak rahatlatacağını dile getiriyor. Askeri birliklerin kent dışına taşınmasının kentte yapılacak en büyük yatırım olacağını dile getiren STK temsilcileri, böyle bir adımın, hiçbir maddi yatırıma gerek kalmadan aynı zamanda kenti cazibe merkezi haline getirmeye de yeteceği görüşünde.

Fettullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarının darbe girişimi sonrası askeri birliklerin şehir dışına çıkması önerisi tekrar gündeme geldi. Başbakan Binali Yıldırım AK Parti grup toplantısında "Askeri birlikler şehir dışına taşınacak" demişti.


DAHA ÖNCEDEN BİR ÇALIŞMA VARDI ANCAK..

Aslında Başbakan'ın sarf ettiği bu sözleri yeni değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın 2011'den beri yürüttüğü çalışma ile askeri alanların şehir dışına taşınması ve boşalacak arazilerin özelleştirilerek imara açılması Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç hayata geçmeye başlamıştı. Milli Savunma Bakanlığı'nın şehir merkezindeki kışlaları kent dışına taşınmasıyla ilgili çalışma yürüttüğünü duyurmasının ardından, Maliye Bakanlığı da Hazineye ait olan bu alanları imara açmak ve özelleştirmek için kolları sıvamıştı. Hükümet, 2011 yılında Maliye Bakanlığına Bakanlık Teşkilatı hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Hazine arazileri üzerinde Bakanlar Kurulunun belirlediği projeler için imar yetkisi vermişti. Bu çalışmalar Başbakan'ın son grup toplantısındaki sözleri sonrası biraz daha hızlanacak.

DİYARBAKIR'DAN BAŞBAKAN'A BÜYÜK DESTEK

Başbakan'ın bu sözlerine Diyarbakır'dan da destek geldi. Yıllardır askeri birliklerin kent dışına taşınmasını talep eden Diyarbakırlı vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kentteki askeri birliklerin kent dışına taşınmasını olumlu manada çok önemli olacağını söylüyor.

VATANDAŞLAR; PARK, MESİRE ALANI VE KÜLTÜREL MEYDANLAR İSTİYOR

Bu konuyu değerlendiren kent sakinleri, eğer böyle bir uygulama olursa askeri kışlaların yerlerinin parklar, mesire alanları ve kültürel meydanlar yapılmasını istiyor. Özellikle Yenişehir ve Sur ile eski Bağlar bölgesinde beton bloklardan nefes almadıklarını belirten kent sakinleri, Başbakan'ın bu sözlerinin gereğini hemen yerine getirmesini istiyorlar.


"BÖYLE BİR ADIM MADDİ YATIRIMSIZ DİYARBAKIR'I CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRECEK"

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri de Başbakan'ın sözlerine paralel olarak destek veriyor. Askeri birliklerin kent dışına taşınmasının kentte yapılacak en büyük yatırım olacağını dile getiren STK temsilcileri, böyle bir adımın, hiçbir maddi yatırıma gerek kalmadan kenti cazibe merkezi haline getirmeye yeteceği görüşünde.


SAYAR: ASKERİYELERİN ŞEHİR DIŞINA ÇIKARILMASINDA BÜYÜK FAYDA VE YARAR GÖRÜYORUZ VE BUNU TALEP EDİYORUZ

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, "15 Temmuz darbe girişiminden sonra özellikle hem Ankara'da hem İstanbul'da şehir merkezinde kalan askeri bölgelerin şehir dışına çıkarılacağı açıklandı. Bizde 7. kolordu ve 2 taktik hava üssünün şu anda kent merkezinin göbeğinde bulunan ve geniş olan alanlardır. Bu alanların kent merkezinden uzak bir yere götürülmesi gerektiğini, hem kentin sosyal yaşamına katkı sağlayabilecek hem 7. kolordunun bulunduğu alan Dicle Nehrine bakıyor. Oranın da yeşil alan şeklinde değerlendirilmesi gerekiyor. 2 Taktik hava üssünün kent içerisinde olmasından kaynaklı savaş uçaklarının kalkış ve inişlerinde yüksek sesler çıkıyor bu kent halkının psikolojisini bozuyor. Bu alanların askeriyelerin şehir dışına çıkarılmasında büyük fayda ve yarar görüyoruz ve bunu talep ediyoruz. Askeri alanların kent dışına çıkması hem psikolojik, hem sosyal hem de aynı zamanda ekonomik olarak da büyük fayda verecek. Bu üç boyuttan baktığımızda bile sadece kentte ne kadar büyük katkıları olacağını görebiliyoruz. Ancak, kent dışına çıkarılacak bu askeri alanların, mesire, piknik yeşil alan şeklinde sosyal alanlar olarak değerlendirilmesi gerekir. Buralarda yapılaşmaya da herhangi bir ranta da müsaade edilmemesi de önemlidir"

KAYA: DİYARBAKIR'A YAPILACAK EN BÜYÜK YATIRIMDIR

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya; "Bence askeri birliklerin kent dışına çıkarılması çalışması oldukça gerekli ve önemlidir. Bu konuda Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı ve 2 Taktik Hava Üssü kentin şu an göbeğinde bulunan ve vatandaşın nefes alabileceği en öneli alanlar. Bunlar yapılaşmaya açılmadan vatandaşın zaman geçirebileceği yaşam alanları haline getirilmesi Diyarbakır'a yapılacak en büyük yatırımdır. Diyarbakır bölgenin en önemli yaşam kentlerinden biridir. Böyle bir adım, hiçbir maddi yatırıma gerek kalmadan kenti cazibe merkezi haline getirmek için yeterlidir. Burada başta ticaret odası olmak üzere bölgenin bütün sivil toplum kuruluşlarının bu yönde büyük çaba sarf etmesi gerekiyor"


EBEDİNOĞLU: ÇOK GEÇ KALINMIŞ YERİNDE BİR KARAR OLUR

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, "Çok geç kalınmış yerinde bir karar olur bence. Kent merkezinde kalan bütün askeriyelerin kent dışına çıkarılması gerekiyor. Askeri havaalanı da buradan çıkması gerekir. Yani özellikle askeri uçakların, eğitim uçuşlarından tutunda, savaş durumundaki pozisyonları, çıkardıkları ses kent halkını ciddi manada etkiliyor. Hem psikolojik yönde büyük etki altında kalıyor. Bunun içinde yetkililerin bu sese kulak vermesi lazım. Bütün askeriyelerin ve askeri havaalanının buradan dışarı çıkarılması gereklidir. Kesinlikle askeri alanlar, sosyal alanları kısıtladığı gibi, sosyal dokunun da önü kapatılmış gibi yani o alanların tümü halka açılıp yeşil alan olarak açılması gereklidir. Bir rant alanı olarak asla düşünülmemelidir"


YEŞİL: HAYIRLI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ VE DESTEKLİYORUZ

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı (DTB) Engin Yeşil, "Biz bunu çok olumlu buluruz. Askeri alaların şehir dışına taşınması kenti oldukça rahatlatır. Kentte büyük değer katar, özellikle allak bullak olan kent trafiğinin ve güvenliğinin daha rahatlayacağını, psikolojik olarak da daha iyi olacağını ve bunun ekonomik olarak da fayda vereceğini düşünüyorum. Asker alanların kent dışına çıkarılmasıyla boşalacak alanların kesinlikle yeşil alan, kent için nefes alınacak alanlar olmalıdır herhangi bir yapılaşmaya ya da ranta asla müsaade verilmemesi gerekiyor. Biz bunun hayırlı olacağını düşünüyoruz ve destekliyoruz"

 

Editör: Haber Merkezi