Seçim sonuçlarının Parti yönetimi ve Adayları tarafından değerlendirmesinin yapılmaması dikkat çekerken, Bakan Eker'in Valilik ziyareti de iptal edildi.
 
30 Mart'ta yapılan mahalli seçimlerde Diyarbakır için iddialı olan AK Parti, sandıkların açılmasıyla ortaya çıkan sonuç şok etkisi yaratırken, Bakan, Milletvekilleri ve Ak Parti Yönetimi ile Adaylarından seçimle ilgili herhangi bir açıklama gelmemesi dikkat çekerken, Ak Parti sessizliğe burundu yorumuna neden oldu.
 
SONUÇ DEĞİŞMEDİ
 
Üç dönemdir Diyarbakır'da yerel yönetimleri alında bulunduran BDP'ye karşı Ak Parti'nin 30 Mart'ta ileri sürdüğü Belediye Başkan Adayları, sonucu değiştirmedi. AK Parti'nin özellikle, merkez ilçelerden Yenişehir, Suriçi, Dicle ve Eğil gibi ilçelerde sonucu değiştirmeye ve Büyükşehir Belediyesinde ise, zorlama noktasında belirlediği adaylar, seçim sandığında bekleneni veremedi.
 
ENSARİOĞLU FAKTÖRÜ
 
AK Parti'nin büyük umut bağladığı Büyükşehir Belediyesinde aday gösterdiği Milletvekili Galip Ensarioğlu, Yerel Yönetimler yasasıyla kırsal kesiminde sandık başına gitmesi ve oyların 2009 yılına oranla oyların 923 bine yükselmesine rağmen, BDP'nin açık ara farkına boyun eğdi.
 
SEÇMEN SAYISI ARTMASINA RAĞMEN
Sonuçlara göre partinin oy oranı 2009'daki mahalli seçimlere göre yüzde 2, 2011'deki Milletvekili seçimlerine göre de, 1.5 oranında yüzdelik yönünde artış sağlayarak, yüzde 34.7'e çıktı.
Resmi olmayan sonuclara göre AK Parti oyların 248 bin 583'ünü alırken, BDP yüzde 55'le 386 bin 496 oyla, sonucun galibi olan parti oldu.
 
SUR VE YENİŞEHİR İLÇESİNDE
 
AK Parti'nin merkez ilçelerden Yenişehir ve Sur içi Belediye Başkanlığı adaylığı için gösterdiği eski milletvekilleri de, istenilen sonucu alamadı. İki dönem ANAP'ta Diyarbakır Milletvekilliği görevinde bulunan Sebgetullah Seydaoğlu, rakibi Selim Kurbanoğlu'ndan fark yedi. Yüzde 11 oranında geriye düşen Seydaoğlu'nun aldığı oy oranı, 2009 yılındaki alınan sonucun yüzdeliğine göre, üç puan arttığı görüldü.
 
KURT FARK'I DÜŞÜREMEDİ
 
Öte yandan, AK Parti eski Milletvekili Abdurrahman Kurt'ta, Sur ilçesinde istenileni elde edemedi. AK Parti'nin, Kürt politikasıyla ilgili yaptığı açıklamalarıyla dikkatleri çeken ve Akil Adamlar heyetinde yer verilen Kurt, bu tanımına rağmen, oylarda fark yedi.
BDP Sur ilçe Belediye Başkanlığını kazanan Seyit Narin, eski Milletvekili Kurt'ta sandıkta yüzde 15 oranında fark atması, Ak Parti'nin ağır toplarının sonuca pek etki edemediğini ortaya koydu.
 
AK PARTİ DİCLE'Yİ ALAMADI
 
AK Parti'nin ve özellikle Ensarioğlu ailesinin, üç dönemdir BDP'nin elinde bulunan Dicle Belediye Başkanlığını ele geçirmeye yönelik, çabası sonuç değiştirmedi. Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun amcası, Eski Bakanlardan M. Salim Ensarioğlu'nun kardeşi M. Faysal Ensarioğlu, rakibi Şeyh Sait'in torunlarından olan Abdulsamet Bilgin'i alt edemedi. Alınan sonuçlara göre, BDP Dicle'de oyların yüzde 49.7'sini alırken, AK Parti yüzde 45'te kaldı.
Diğer ilçelere oranla, AK Parti'nin burda farkı 2009 yılına oranla azalttığı görüldü.
 
EĞİL'DE İSTENİLENİ VEREMEDİ
 
Dicle'nin yansıra AK Parti'nin kazanacağı gözüyle baktığı ilçelerin başında gelen Eğil'de de sonucu değiştiremedi. AK Parti BDP adayı Petek Çapanoğlu'na rakip olarak aday gösterdiği Mehmet Karataş oyların ancak yüzde 40'nı alabildi. Çapanoğlu yüzde 52.1'le fark yaptı.
 
 
ERGANİ-KULP ve HANİ
 
AK Parti'nin oy potansiyelini artmaya yönelik aday seçiliğinde bulunduğu Ergani, Kulp ve Hani'de de istenileni elde edemezken, aday seçiminde büyük kriz yaşadığı Çüngüş'teki sonuçlarla ilgili itirazlar ise sürüyor.
 
AK PARTİ'NİN YÜZ AKI
 
Büyükşenir ve 17 İlçe Belediye Başkanlığı seçiminde, AK Parti'nin Diyarbakır cephesinde yüz akı olarak, Çermik ilçesi öne çıktı. Çermik'te Mehmet Akdağ oyların yüzde 46'sını alarak, AK Parti'nin bayrağını Belediye'de sallandırdı.
 
AK PARTİ'DE SESSİZLİK
 
AK Parti hükümetinin özellikle Diyarbakır'a 11 yıllık süre içerisinde yaptığı yatırımlar, sosyal alanda vatandaşlara sağlanan destekler başta olmak üzere, 30 Mart yerel seçimlerinde partiye geri dönüşüm noktasında, "hiç yok" görünmesi, tartışmalara neden olurken, gözler Parti Genel Merkezi'nin, Aday, Milletvekili ve SKM'ya seçimde alınan sonuclarla ilgili nasıl bir tavır sergileyeceğine çevrildi.
Seçim sonuclarıyla ilgili AK Partiyi Diyarbakır'da sessizlik sararken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in İl Valiliği tarafından basın kuruluşlarına dün saat 14.00'te, İl Valiliğine ziyaret yapacağı duyurusuna rağmen, gelmemesi dikkat çekti. Duyuru üzerine Valiliğe giden gazetecilerin uzun süre beklemelerinden sonra, Bakan Eker'in ziyareti iptal ettiği bildirildi.
Kaynak:Diyarbakır Söz 
Editör: Haber Merkezi