Gelen Şengalli sığınmacıların sayısının üç günde artması üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile merkez ilçe belediyeleri Yenişehir Belediyesi’ne ait Yenişehir Piknik Alanı’nda çadır kent kurmaya başladı. 100’ü Büyükşehir, 100 Kayapınar, 100 Bağlar, 75 Yenişehir, 25’i Sur Belediyesi’nin kurma çalışması yürüttüğü çadır kentte toplam 400 çadırda 3000 kişi barınabilecek.

DİSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri tuvalet ve banyo için tesisat kurarken, alanda iki adet Çamaşırhane oluşturuyor. Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı da Çadır Kent’te sağlık merkezi oluşturdu. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri de Çadır Kent’te mutfak kuruyor. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ayrıca başta çoçuk ve kadınlar olmak üzere travma yaşayanlara yönelik rehabilitasyon çalışmaları yürütecek mekanlar oluşturuyor.

Büyükşehir Park Bahçeler ile Fen İşleri ekipleri de alanda çevre düzenlemesi gerçekleştiriyor.

Çadırlara şu ana kadar 1100 kişi yerleştirilirken, Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri de Çadır Kent’te güvenliği sağlıyor.

 

Eş başkanlar çalışmaları denetledi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, Bağlar Belediyesi Eş Başkanları Birsel Kaya Akat, Eşref Güler, Kayapınar Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Ali Aydın, Fatma Arşimed, Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Selim Kurbanoğlu, Sur Belediyesi Eş Başkanı Seyit Narin, Fatma Şık Barut, Meclis Üyeleri, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, daire başkanları ve diğer ilgililer Çadır Kent’teki çalışmaları yerinde denetledi.

Eş Başkan Gültan Kışanak, Şengal’den gelen ailelere “Hoş geldiniz” derken, Fırat Anlı, “Ne kadar isterseniz kalabilirsiniz. Kendi evinizdesiniz” dedi. “Şengal ile Amed aynıdır” diyen Anlı, Rojava ve Şengal’deki durumu çok yakından takip ettiklerini söyledi.

 

Acil ihtiyaç malzemeleri

Diyarbakır’daki yerel yönetimler, tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtirken, Şengal’den gelen halkın çok acil temel ihtiyaç malzemesi bulunduğunu bildirdi. İhtiyaç duyulan belli başlı malzemeler şöyle:

“Yatak, battaniye, nevresim, çarşaf, kilim, çocuk bezi, kadın erkek kıyafetleri, çorap, havlu, terlik, ayakkabı, deterjan, şampuan, saç kremi, sabun, dış fırçası, diş macunu, kuru fasulye, nohut, pirinç, bulgur, sıvı yağ, süt, çocuk maması.”

Acil ihtiyaç malzemeleri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin tüm hizmet birimleri ile DİSKİ’nin tahsilat bürolarına ulaştırılabiliyor. Şehir dışından malzeme göndermek isteyenler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Yardım Kabul Merkezi’ne Öz Diyarbakır otobüs firması ile ücretsiz olarak gönderebilecek.

Kullanılmış eşyalar kabul edilmiyor, gıda maddelerinin de son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Şengal için hesap numarası

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şengal halkının ihtiyacını karşılamak amacıyla bir yardım kampanyası da başlattı. İzin alınarak açılan hesap numarası şöyle:

Vakıflar Bankası Diyarbakır Merkez Şubesi

TL:       TR 74 0001 5001 5800 7302 5404 99

EURO:  TR 53 0001 5001 5804 8014 8748 28

İrtibat numaraları

Şengal halkı ile yardım ve dayanışmada bulunmak isteyenlerin danışabileceği telefon numaraları şöyle: 0545 321 45 87 (Sosyal Yardım Şube Müdürlüğü) 0412 228 58 30 (Halkla ilişkiler-mesai saatleri içinde), ve Alo 153 (Diyarbakır şehir içinden arayanlar için).

Kaynak: Diyarbakır Büyükşehir belediyesi

Editör: Haber Merkezi