Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Öyle bir 75 milyonluk gönül halkası oluşturalım ki, kimse bu halkanın herhangi bir zincirini bir diğerinden ayıramasın. Çünkü bugün insanlığın her şeyden daha çok böylesine kenetlenmiş, inanmış bir kitleye ihtiyacı var" dedi.

Ardından Elazığ yolu üzerindeki DSİ Toplantı Salonu'na geçen Davutoğlu, burada dün gece yarım kalan sivil toplum örgütü temsilcileri ve kanaat önderleri ile basına kapalı olarak yaklaşık 2 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi.

"Dün akşamdan başlayarak daha 24 saati doldurmadım Diyarbakır'da ama emin olun 24 asra sığacak muhabbet gördüm" diyen Davutoğlu, "Diyarbakırlı kardeşlerim ne kadar engin bir muhabbetle bizleri sevdiğini gösterdiler. Diyarbakır'la ne kadar iftihar etseniz azdır. Diyarbakırlı olmak bir imtiyazdır, insanlık tarihinin bütününe vakıf olmaktır" ifadelerini kullandı.

Kendisinin çok sayıda Diyarbakırlı öğrencisinin olduğunu anlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"O asırlardan beri gelen başkasına aynı hislerle yaklaşma, herhalde Diyarbakırlılar kadar engin düşünceli müsamahalı ikinci bir toplum yoktur. 2 sene önce sayın başbakanımızla geldiğimizde Hazreti Süleyman Camisi'nde cuma namazına gelmiştim. Çok sıcak bir gündü ön saftayız, bir anda çok terlediğimi hissettim. Elimle cebimi yokladım mendil aradım, daha ben cebimi yoklamayı bitirmemiştim ki arka saftan bir kardeşim göz mesafesinde bir mendil uzattı, Diyarbakırlı bir kardeşim. Dedi ki, 'sayın bakanım daha yeni almıştım size nasipmiş, hiç kullanmadım ne olur alın' dedim ki keşke kullanmış olsaydın ve senin terin benim terime kavuşsaydı. Alınan bu aile kültürünü, asaleti, yani önde bir safta herhangi bir başka kardeşinin bir ihtiyacını hissettiği anda tereddüt etmeden kendisinde olanı paylaşma iradesi Diyarbakırlılarda görülen bir haslettir. Bu hasletiniz dolayısıyla da tarihi bir dönemeçten geçerken yine engin hoşgörünüzle, o asil davranışınızla bu ülkedeki gelecek nesillerin kaderini etkileyecek bu süreçte bütün kardeşlerinizle kucaklaşmanızı rica ediyoruz. Öyle bir 75 milyonluk gönül halkası oluşturalım ki, kimse bu halkanın herhangi bir zincirini bir diğerinden ayıramasın. Çünkü bugün insanlığın her şeyden daha çok böylesine kenetlenmiş, inanmış bir kitleye ihtiyacı var. Tarihin dönemeç noktalarında öyle seçilmiş toplumlar vardır ki, adaleti, irfanı, vicdanı her şeyin üstünde tutarlar ve onların hayata geçirilmesi için de hiçbir fedakarlıktan kaçınmazlar. Tarihin bu dönemeç noktasında, bu misyon bu millete 75 milyonun her bir ferdine verildi. Ama özellikle de şunu vurgulamak istiyorum, bu misyonun öncüleri AK Parti'nin gönül erleridir. Onlar bu tarihi yürüyüşte bu misyona öylesine sahip çıkacaklar ki o halkanın her bir parçası birbirine daha fazla kenetlenecek."

-"Şimdi de başımızı yükseltme vakti, başımızı dik tutma vakti"-

Davutoğlu, çözüm süreci, milli birlik ve kardeşlik dediklerini fakat en basitiyle aslında selamı yaygınlaştırma emrine uyduklarını kaydetti.

-"Hiçbir yerden gelecek tehlikeye karşı dizlerimiz titremeyecek"-

Myanmar'a geçen sene büyükelçi tayini yaptıklarında daha olayların başlamadığını belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyükelçimiz geldi benden talimat istedi. 'Ne yapmamı istersiniz önce-' dedi. Dedim ki orada 6-7 bin şehidimiz var en az. Oraya İngilizler tarafından Filistin cephesinden, Mısır cephesinden, Irak cephesinden götürülen ve savaş esiri olarak bulundukları sırada orada vefat etmiş şehitlerimiz var Konuşmanın ardından AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, Davutoğlu'na Eğil ilçesindeki peygamber mekanları ile ilgili bir fotoğraf hediye etti. Davutoğlu, daha sonra uçakla Diyarbakır'dan ayrıldı.

Muhabir: Nail Kadırhan

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - DİYARBAKIR

Editör: Haber Merkezi