Son dönemde finansal piyasalardaki dalgalanmaları fırsat gören bazı spekülatörler, çeşitli ürün ve ürün gruplarında arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışları, stokçuluk ve benzeri piyasa fiyat oluşumunu bozucu davranışlar gerçekleştiriyor.

Günümüzde genellikle de meyve ve sebze fiyatlarının artışıyla çokça karşımıza çıkan karaborsacılık ve stokçuluk, olumsuz iklim şartları bahane edilerek yapılıyor. Özellikle buğday, fındık, Antep fıstığı gibi ürünlerde yapılan stokçuluktan son olarak dövizdeki artıştan dolayı her alanda piyasadaki bu durumu fırsata çevirip, dolar ile alakası olmayan ürünler bile çok yüksek fiyatlarla satılıyor. Ya da dolar bahane edilerek yeterince var olan ürünler yokmuş havası veriliyor.

İslam'ın alışveriş ve ticaret ahlakına dair birtakım ilkeler koyduğuna dikkat çeken  Gaziantep Müftüsü Ahmet Çelik, dinimizin toplumun ahlaki değerlerini hiçe sayarak stokçuluk, karaborsacılık, alışverişte hile gibi haksız kazanç yollarına kesinlikle izin vermediğini ifade etti.

Fıkıh kitaplarında stokçuluk ve karaborsacılığın "İhtikar" olarak adlandırıldığını belirten Çelik, "İhtikar haramdır. Fıkıh kitaplarında fırsatçılığa ‘ihtikar’ diyorlar. İhtikar, tekelcilik, karaborsacılık ve olan malı halktan, konu komşudan, çarşıdan, pazardan esirgemek anlamlarına da gelir. Bugünler gelir geçer. Ülke olarak zor günler geçiriyoruz. Zor günler insanın başına da ve ailelerin de başına gelebilir. Zaman zaman ülkemize yönelik farklı sebepleri olabilir. Ama zor günleri beraber atlatmalıyız. Böyle bir şey İslami değildir." dedi.

Editör: Haber Merkezi