Yapılan açıklamada, İç Anadolu ve Batı ile Orta Karadeniz'in iç kısımlarında yer yer toz taşınımının beklendiği ifade edildi.

Görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşüş ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

Toz taşınımı, Dünya ekosistemi için önemli bir faktördür. Türkiye ve çevresindeki çöllerden ve yarı-kurak bölgelerden gelen toz parçacıklarının atmosferde taşınması, iklim, kara ve deniz ekosistemleri ile insan sağlığı açısından önemlidir.

Solunum yolu ve kalp rahatsızlığı olanlar ile yaşlılar ve çocuklar, toz taşınımının etkilerinden en fazla etkilenen gruplardır. Toz fırtınaları, hava ve deniz ulaşımını olumsuz etkileyebilir. Özellikle toz kaynaklarına yakın bölgelerde, fırtınalar sırasında havaalanları kapatılabilir ve karayolu ulaşımında sıkıntılar yaşanabilir.

Türkiye, Orta Doğu ve Afrika'dan gelen çöl tozlarından etkilenmektedir. Türkiye'de toz taşınımı, Basra alçak basınç merkezinin etkisinin daha belirgin olduğu ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında yoğunlaşır.

Toz taşınımı, çöllerdeki büyük toz parçacıklarının yerel olarak çökmesi ve daha küçük parçacıkların binlerce kilometre sürüklenmesiyle oluşur. Bu süreç, toz fırtınalarıyla daha geniş alanlara yayılan toz taşınımı olarak adlandırılır.

Kaynak: (Haber Merkezi)