Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Dicle Üniversitesi yetkililerinin, tıbbi sarf malzemesi alım ihalelerinin bedelini ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek ilgili firmalara ödeme yapmadıklarını ve yasaları açıkça ihlal ettiklerini belirtti. 

Kaya, "Üniversite yönetimi, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 5'nci Maddesindeki 'Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz' ile 27159 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 4'cü maddesindeki, 'Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz' amir hükümlerine aykırı davranarak açıkça suç işlemektedir." dedi.

"Firmaların alacaklarını ödememek aymazlıktır"

İş adamlarının, 2017 yılından bu yana kamudan alacaklarını tahsil edemedikleri halde hizmetlerin aksamaması için her türlü fedakârlığı göstermiş olduklarını dile getiren Kaya, "Buna karşılık üniversite yetkililerinin, firma alacaklarını ödemediği gibi, iş insanlarımızı töhmet altında bırakacak yanlış ve yönlendirici bilgileri kamuoyu ile paylaşmaları ise kabul edilebilir bir durum değildir. Hastane yetkilileri öncelikle kendi kadrolarının 'Döner Sermaye Katkı Payı' ödemelerini yapmakta, özel sektörün alacaklarını ise ödenek yetersizliği gerekçesiyle ertelemektedir. Ödenek yetersizliği gerekçesinin ardına sığınarak alacaklı firmaların ödemelerini yapmamak açık bir aymazlıktır." ifadelerini kullandı.

"Vadesi 2017 yılında dolmuş alacakları dahi ödememiştir"

Dicle Üniversitesinin batı illerindeki firmalardan temin ettiği tıbbi sarf malzemesi bedellerini ilgili firmalara zamanında öderken, Diyarbakır firmalarının alacaklarını ödememesi büyük haksızlık, aynı zamanda hukuksuzluk olduğuna vurgu yapan Kaya, "Dicle Üniversitesi yetkilileri, kurallara ve ödeme planına uygun bir yaklaşım sergilemekten ısrarla kaçınmakta, vadesi 2017 yılında dolmuş alacakları dahi ödememiştir. Sözleşme konusu ürünlerin tamamının ithal malzeme oluşu, ülkenin son dönemde içinde bulunduğu 'ekonomik kriz', döviz kurlarındaki dalgalanmalar gözetildiğinde, ödemelerin geciktirilmesi firmaların aleyhine olumsuz bir mali tablo oluşturarak aşırı zararlara yol açmakta, firmaların ihalelere teklif vermelerini imkânsız kılmaktadır." şeklinde konuştu.

"Yöneticilerin basiretsizliğinin cezasını iş adamları çekiyor"  

Kaya, son olarak şunları kaydetti:

"Bütün bu gerçeklikler göstermektedir ki Dicle Üniversitesi Hastanelerinin yöneticileri kendi basiretsizliğinin cezasını Diyarbakır'da faaliyet yürüten saygın iş insanlarımıza çektirmektedirler. Tamamen haksız ve hukuka aykırı bir yöntemle alacakları ödenmeyen firmaların hak ettikleri alacaklarının ivedilikle ödenmemesi durumunda ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyor, ilgili tüm kurum ve kuruluş yetkililerini göreve davet ediyoruz."

Editör: Haber Merkezi