Bismil'den  geçen Dicle Nehri’nin su seviyesinde baraj, tarla sulamaları, gölet yapma, kum ocakları gibi nedenlerle eskiye oranla büyük bir düşüşün yaşandığına dikkat çeken Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Diyarbakır Şube Müdürü Edip Sevgican, bunun endişe verici bir durum olduğunu söyledi.

Türkiye’de doğup Irak topraklarına geçerek Fırat Nehri’yle birleşen Dicle Nehri’nde son zamanlarda su seviyesindeki azlık dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili  konuşan DİTAV Diyarbakır Şube Müdürü Edip Sevgican, su seviyesinde azlığın bitki ve balık yaşamını olumsuz etkilediğini ifade etti.

Dicle Nehri’nin uzunluğunun bin 900 kilometre olduğunu, bu uzunluğun 523 kilometresinin Türkiye sınırları içinde olduğunu söyleyen Sevgican, nehrin Elazığ’ın güneydoğusundaki Hazar gölünün (Gölcük) ayağı ile bu gölün güneyindeki Hazarbaba dağından çıkan suların birleşmesiyle oluştuğunu hatırlattı.

Dicle Nehri’nin, Türkiye’de doğup birçok kolları olan ve Irak topraklarına geçip orada Fırat’la birleşerek Şattülarap’ta Basra Körfezi'ne döküldüğünü söyleyen Sevgican, “Akarsuda genellikle yaz sonu kuraklığı ve sonbahar başı yağış noksanlığı nedeniyle su azalır. Buna rağmen kış sonu yağışı ile ilkbahar başındaki karların erimesinden oluşan su ile kabarır.” dedi.

Dicle Nehri üzerinde kurulan Kralkızı, Batman, Dicle barajları, HES ve kum ocaklarının suların azalmasına neden olduğunu belirten Sevgican, “Dicle Nehri eskiden suları yüksekti, köprünün taştığı zamanlar olurdu. Zaman içerisinde, nehrin çevresindeki tarlaların sulanma için kullanılması, göletler yapılması, nehrin kenarında kum ocakları açılması ve nehir üzerinde barajlar yapılması suların çekilmesine yol açmıştır. Dicle Nehrinin suyu da zamana ve olaylara bağlı olarak azalmıştır.” diyerek bu durumun bitki ve balık türlerini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi