Diyarbakır'ın doğal güzellikleri arasında yer alan ve Irak topraklarından geçip Basra Körfezi'ne dökülen Dicle Nehri'ne kanalizasyon atıklarının akması, nehrin ne derece kirli olduğunu gözler önüne seriyor.

Belediye ve Özel İdareler Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Diyarbakır Şube Başkanı İbrahim Gökdemir, Dicle Nehri'ndeki kirlilikle ilgili  değerlendirmelerde bulundu.

“Dicle Nehri'ne yapılanlar Mezopotamya halklarına ihanettir”

Bölgeye hâkim bütün medeniyetlerin can damarı olan Dicle Nehri'nin, ihmalkârlık ve vurdumduymazlığın kurbanı olduğunu söyleyen Gökdemir, “Ekolojik düzenin hayat kaynağı olan Dicle Nehri'ne yapılanlar, Mezopotamya halklarına yapılan bir ihanettir. Çünkü bu bölge halkları Dicle Nehri'nin çevresinde medeniyetler oluşturmuş, bütün dünya halklarına örneklik teşkil edecek uygarlıklar inşa etmişlerdir. Kendilerini atalarına nispet edenler ve halkların uygarlık mücadelesini verdiğini iddia edenler, Dicle Nehri'ne ihanet etmektedirler.” dedi.

“Atıklar, arıtılmadan nehre akmakta”

Yerel yönetimlerin Dicle Nehri için herhangi bir tedbir almadığını savunan Gökdemir, şunları ifade etti: “Çağın gerektirdiği teknolojik tedbirlerden nasibini almamış HDP'li belediyeler, beceriksiz ve liyakatsiz uygulamaları ile Dicle Nehri'ni kanalizasyon atıklarıyla adeta katletmişlerdir. DİSKİ idaresinde Dicle Nehri'ne akan kanalizasyon atıklarının, biyolojik arıtma tesisinin randımanlı çalışmamasından dolayı atıklar arıtılmadan nehre akmaktadır. Daha vahim bir durum ise Dicle, Eğil ve Bismil ilçeleri başta olmak üzere bu ilçelere bağlı yüzlerce köy kanalizasyonları, tüm pislikleri ile birlikte gün geçtikçe Dicle Nehri'ni zehirlemektedirler.”

Dicle Nehri'nde yaşayan onlarca balık türünü yok eden bu uygulamaların bir an önce son bulması gerektiğini dile getiren Gökdemir, “Bu doğal tabiat unsurunu tahrip etmeye kast edenler er veya geç tarih önünde halka hesap vermeye mahkûm olacaklardır. Kırklar Dağı'nın usulsüzce iskâna açılması ve yüzlerce konut atıklarının Dicle Nehri'ne akıtılması, tehlikenin vahametini artırmaktadır. Belediye ve Özel İdareler Birliği Sendikası olarak; çevre kirliliği oluşturan atıkların arıtmasız olarak nehre akıtılmaması için ilçe belediyeleri ve DİSKİ'nin acil önlem almasını talep ediyoruz. Ayrıca Dicle Nehri çevresini tehdit eden kum ocaklarının tedbire uygun ve tehlike oluşturmayacak şekilde işletilmesini yetkililerden bekliyoruz.” şeklinde konuştu. 

Geçtiğimiz günlerde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan Hevsel Bahçeleri'nin içerisinden geçen Dicel Nehrinin kirletilmesi, bu tarihi bahçeleri de tehdit ediyor.

Editör: Haber Merkezi