DİYARBAKIR - CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün, "Dersim Katliamı'nın sorumlusu devlet ve CHP'dir. Atatürk de bu olaylardan haberdardı" demesi ile birlikte Dersim katliamı gündeme tekrar geldi, günlerce tartışıldı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan devlet adına "özür" diledi.

Yaşanan bu gelişmeler üzerine açıklamalarda bulunan Memur Sen Konfederasyona bağlı Bem-Bir-Sen Diyarbakır İl Başkanı İbrahim Gökdemir, tarih boyunca asrın giriftarlıklarından en fazla pay alan yerlerin başında bu coğrafyanın geldiğini söyledi.

Ortadoğu'nun en kadim halkı olan Müslüman Kürtlere yönelik olarak tüm dünyanın gözü önünde değişik zaman ve zeminde kitlesel soykırımlardan daha da büyük dehşet verici zulümlere ve soykırımlara maruz kaldığını ifade eden Gökdemir, Dersim başta olmak üzere yapılan tüm katliamların gündeme getirilmesi gerektiğine işaret etti.

İstiklal Mahkemeleriyle Yaptığınız Zulümlerin Hesabıyla Yüzleşin
Devlet en başta çıkıp, İskilipli Atıf Hoca'nın kanıyla, bugün mezarının yeri bile belli olmayan Bediüzzaman'la yüzleşmesi gerektiğini belirten Gökdemir, devletin İstiklal Mahkemeleri ile yaptığı zulümlerin hesabı ile yüzleşmesini istedi. İstiklal mahkemeleri ile binlerce insanı insafsızca darağacına yollayan CHP ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin tarihi utanılacak sayfalarla dolu olduğunu belirten Gökdemir, Diyarbakır'da darağacına mahkûm ettiği Şeyh Said ve arkadaşlarının kabirlerini bile gizleme korkaklığını sergilediklerini söyledi...

TBMM Bünyesinde Bir Komisyon Kurulmalı
Türkiye Cumhuriyetinin tarihinde ilk kez bir başbakanın halkımızın önünde üstü örtülmek istenen Dersim katliamıyla yüzleştiğini ifade eden Gökdemir, belgelerle devlet adına "özür" dilendiğini hatırlattı. Gökdemir, "Memur sen Konfederasyonu Bem-Bir-Sen olarak; Sayın Başbakanın bu özür dilemesini önemli buluyoruz. Türkiye Cumhuriyetinin 100 yıllık despot ve totaliter anlayışından vazgeçerek, halkı ile bütünleşmiş olması, Almanya'nın Nazi soykırımından, Fransız aydınlarının Cezayir katliamından özür dilemeleri gibi tarihimizin bu kirli ve karanlık sayfalarını aydınlatacağını ve bir dönüm noktası olduğuna inanıyoruz. Ve acilen TBMM bünyesinde kurulacak bir komisyon ile tarihi ile yüzleşmeli ve gerçeklerin ortaya çıkartılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. (M. Salih Keskin)

Editör: Haber Merkezi