Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB), yarın Diyarbakır’a gelecek olan Başbakan Yıldırım’dan, bölge esnafının taleplerini içeren öneri ve isteklerini yazılı açıklama ile duyurdu.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu adıyla yayınlanan yazılı basın açıklamasında  Başbakan Binalı Yıldırım'dan bölge esnafının talepleri olduğu belirtilerek, sokağa çıkma yasakları sırasında esnafın iş kaybı zararlarının karşılanması, evleri yıkılanlara kira yardımı yapılması, çatışmalar sırasında hasar gören il ve ilçelerin inşasının biran önce yapılması istendi.

Diyarbakır’a yarın gelecek olan Başbakan Yıldırım’dan bölge esnafının taleplerini yazılı açıklama ile duyuran Ebedinoğlu, Süreçte ödemelerini zamanında yapamayan, bankalar nezdinde takibe uğrayan ve ticari sicili bozulan kesimlerine 'sicil affı' uygulamasının devreye sokulması gerektiğini belirterek taleplerinden bazılarını şöyle sıraladı: 

Esnaf ve Sanatkârımızın çalışamadığı süre içinde ödeyemediği çek ve senetleri için devlet garantörlüğünde bir çözüm sağlanmalıdır. Zarar ziyan ödemeleri mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Yasak boyunca esnaf ve sanatkârımız iş kaybına uğramıştır. Bu anlamda gerek mahkeme ve gerekse bilirkişi marifetiyle uğradıkları iş kaybı zararlarının karşılanması da sağlanmalıdır. Olaylardan doğrudan bir zarar görmese de, olaylar nedeniyle bölgedeki piyasa koşullarına bağlı olarak durgunluk yaşayan meslek odalarına kayıtlı esnafa Faiz Desteği ve uzun vadeli Faizsiz Kredi Desteği gibi enstrümanlarla destek sağlanmalıdır.”

Şiddetli çatışmalar sonucu harabeye dönen yerlerde hayatın normale dönmesi sağlanmalıdır

Tüm bankalardan alınan bütün ticari kredilerin en az 1 yıl süreyle ertelenmesi gerektiğini belirten Ebedinoğlu, “Esnaf ve Sanatkârın yanında Tüccar ve Sanayicinin 2016 yılı vergilerinin tamamı terkin edilmelidir. Bölgedeki imalat, sanayi ve turizm işletmelerine (otellere) proje karşılığı hibe desteği sağlayan Kalkınma Ajanslarının verecekleri hibeler için Kalkınma Bakanlığınca tahsis edilecek ödenek miktarı arttırılmalıdır. Kamu bankalarınca KGF kefaletiyle tahsis edilecek Can Suyu Kredileri benzeri, düşük faizli, ödemesiz dönemli kredi paketleri hazırlanmalıdır. Şiddetli çatışmalar sonucu adeta harabeye dönen, yok olan Sur, Yüksekova, Şırnak, Nusaybin, Cizre’nin yeniden inşası biran evvel yapılarak (kanalizasyon, atık su, yağmur suları, içme suları, elektrik telleri, telefon kablolarının yer altına alınması) hayatın normale dönmesi sağlanmalıdır. 50 bin TL alt limitli geri ödemesiz Kredi, öncelikle olaylardan doğrudan zarar gören ve akabinde olaylardan dolaylı zarar gören ve Bölgedeki meslek odalarına kayıtlı olan bütün esnaf ve sanayicinin istifadesine sunulmalıdır.

Ebedinoğlu, hükümetin son dönemde SGK pirimleri için uyguladığı teşvik indirimi ile bayram öncesi Bağ-Kur primlerine getirdiği yüzde 5'lik indirimin esnaf ve teşkilatları tarafından olumlu karşılandığını da ifade ederek daha sonra şu önerileri sıraladı:

“Bağ-kur ve SGK prim affı getirilmeli”

“Hükümetin son dönemde SGK primleri için uygulamakta olduğu teşvik indirimi ile bayram öncesi Bağ-kur primlerine getirmiş olduğu yüzde 5’lik indirim esnaf teşkilatımızca olumlu karşılanmıştır. Ancak bu indirimlerden borcu olan veya maddi imkânsızlık nedeniyle primlerini düzenli ödeyemeyen esnaf sanatkârlarımızın büyük bir çoğunluğu faydalanamamaktadır. Söz konusu teşviklerden esnaf ve sanatkârlarımızın tam olarak istifade edebilmeleri için kapsamlı bir Bağ-kur ve SGK prim affı getirilmeli, 568,22 TL olan en düşük Bağ-kur primi makul bir tutara düşürülmelidir. KOSGEB’in 50 bin TL’lik Girişimcilik kredisi tutarı mal ve malzeme alımını da kapsayarak limiti 150 bin TL’ye çıkarılmalı, esnaf ve sanatkârlarımızın bu krediden yeterince faydalanabilmesi için şartlar biraz daha esnek hale getirilmelidir. Yine Hükümetin bayram arifesinde açıkladığı Ekonomik Pakette yer alan ticari araç sahiplerinden ÖTV alınmaması olumlu karşılanmış, KDV’nin de alınmaması ve akaryakıtta indirim taleplerimizin karşılanmasıyla ticari araç sahibi esnaflarımızın talepleri tamamıyla yerine getirilmiş olacaktır. Nakliyeci, taksici ve minibüsçü esnafın sigorta poliçeleri için 3 yıl muafiyet sağlanmalıdır. Çırak ve kalfaların SGK primleri Devletçe karşılanmalıdır. AVM’ler il ve ilçe merkezlerinin dışına çıkarılmalıdır. Kayıt dışı görünen ve yasak süresinde zarar görmüş kesim için zarar tanzimi yapılıp usulsüzlük cezası ile de kayıt altına alınmalıdır. Esendere gümrük kapısı bir an önce açılmalı ve İran İslam Cumhuriyeti devletiyle ithalat ihracat ile sınır ticareti başlatılmalıdır. Bura da yapılacak kolaylaştırıcı bürokratik önlemler ile kaçakçılığın önüne geçilmelidir. (İLKHA)

Editör: Haber Merkezi