Barış Ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Taksim'de hem polis şiddeti durmalı hem de göstericiler hiçbir yerde şiddet kullanmamalıdır"dedi.

Liluz Otel'de düzenlenen "Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı"na katılan Demirtaş, burada gazetecilerin Gezi Parkı olaylarıyla ilgili sorularını yanıtladı.

"Taksim'de hem polis şiddeti durmalı hem de göstericiler hiçbir yerde şiddet kullanmamalı. Bu çerçevede devam edecek gösteriler müzakere sürecini zorlamaz. Çünkü yıllardır çaba sarf ediyor, şiddeti çözüm yöntemi dışına çıkarmaya çalışıyoruz. Bunu da önemli ölçüde başardık. Biliyorsunuz silahlı güçler Türkiye sınırlarının dışına çıkıyor. Hükumetin de buna mukabil, Türkiye toplumunun sesini, taleplerini özgürce haykırabileceği imkanları yaratması gerekir. Alanlarda, meydanlarda, sokaklarda insanlar rahatlıkla gösteri yapabilmeli, taleplerini ortaya koyabilmelidir".

"Mesele batı sorunu değil, özgürlük sorunudur"

Gazetecilerin, "Anayasal ve yasal adımların seçimler sonrasına kalmasına yönelik bir eğilim söz konusu mu?" sorusuna Demirtaş, bunun tartışılan somutlaşan veya hükumet tarafından net olarak ifade edilen bir durum olmadığını belirtti.

Demirtaş, hükumetin "Gezi Parkı olayları nedeniyle açılım sekteye uğradı, dolayısıyla açılım seçim sonrasına kalır" gibi bir tutum içinde olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Zaten bunu söylemek Taksim'de ortaya çıkan ruhu anlamamak olur. Çünkü Taksim ve Gezi Parkı etrafında ortaya çıkan, 'daha fazla özgürlüktür'. Hükumet açılım yapacaksa demokratikleşme konusunda adım atacaksa bundan daha uygun zemin ve fırsat olamaz. Halk zaten özgürlük ve daha fazla demokrasi için sokakta. Taksim'deki olaylar açılıma, müzakere ruhuna ters değil, onu bütünleyen ve destekleyen bir durumdur aslında. Hükümetin bunu iyi değerlendirmesi lazım. Türkiye'nin her tarafının özgürlüğe, demokrasiye ihtiyacı var. Mesele özgürlük sorunudur."

İmralı'daki görüşme

Demirtaş, İmralı'da Öcalan ile gerçekleştirilen görüşmenin sonuçlarının Kandil'de KCK yönetimine aktarılması için bir toplantı yapıldığını ifade ederek, geçen hafta hükumet ile de bir görüşme gerçekleştirdiklerini, gelecek hafta da hükumet ile bir görüşmenin olması gerektiğini belirtti.

Tüm olup bitenlerin sağlıklı şekilde değerlendirilmesi, atılması gereken acil ve hızlı adımların neler olması gerektiği hususlarında hükumet ve partileri arasında temas ve diyaloğun sürmesi gerektiğine dikkati çeken Demirtaş, "Daha çok yasalarla ilgili bir tartışma yürütmemiz gerekiyor. Anayasa tartışmasını biz Uzlaşma Komisyonu'nda yürütüyoruz. Biz hükumet veya başka partilerle anayasa konusunu konuşmuyoruz" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi