Bdp Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, KCKTM davasını izlemek üzere beraberinde milletvekilleri Hasip Kaplan, Ayla Akat Ata, Sebahat Tuncel, Aysel Tuğluk ve Diyarbakır Bdp İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ile adliyeye geldi. Adliye binasına girmeden önce basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bdp Genel Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş, bilinen davanın bir duruşmasının daha başladığını söyledi. Uzun süreden beri duruşmaların ilerlemediğini ve bir tıkanıklık olduğunu ifade eden Demirtaş şunları söyledi;

Mahkeme arkadaşlarımızı toplu halde getirmeyi kabul etmiyordu. Anadilde savunmayı kabul etmiyordu. Şimdi o vesileyle de avukatlar duruşmalara girmeme kararı almışlardı ve en son yapılan duruşmada bu sorunların bir kısmı aşıldı en azından bugün tutuklu olan arkadaşlarımızın tamamının getirilmesi bekliyoruz. Mahkeme tamamının getirilmesine karar vermişti. Avukat arakdaşlarımızda duruşmaya girecekler. Umut ediyoruz ki duruşmada ilerleme olur. Anadilde savunma yapma hakkı bu duruşmada en azından tanınır. Çünkü arkadaşlarımız neredeyse 3 yılı dolduran bir tutukluluk süresini geride bıraktılar. O zamandan bu zamana kadar maalesef bir tek kişi bile tahliye olmadı ve Türkiye son 3 yıldır bu siyasi operasyonlardan kaynaklı olarak sürekli gerilimler yaşadı, haksızlık, hukuksuzluk kamuoyunun ve toplumun da vicdanını yaraladı. Bugün artık geçte kalınmış olsa bu duruşmalardan tahliye çıkması arkadaşlarımızın tahliye olması ben inanıyorum ki Türkiye'de çözüm umutlarını, çözüme dair arayışları güçlendirecektir. Bizim mahkemeden beklentimiz budur. Bu davanın siyasi bir dava olduğunu yargılananlar da biliyor, yargılayanlarda biliyor. Madem bu dava siyasidir. O halde siyasetin çözüm kısmına katkı sunsun diye yargıçlarda bunu gözetmelidir. Ben yargıçlar baskı altında karar versinler yada baskı altında olsunlar demiyorum. Tam tersine kendini özgür hissetsinler hükümetin iktidarın baskısı altında olmadan o baskıyı hissetmeden hukuka göre karar versinler. Kamuoyunun vicdanına göre karar versinler. Bugün duruşmalar başlıyor. Kaç gün sürecek bilmiyoruz ama umut ediyorum ki arkadaşlarımız duruşma serisinin sonunda birçoğu tahliye olacaktır beklentimiz odur

1 TUTUKLU DIŞINDAKİ SANIKLARIN TÜMÜ KATILDI

KCKTM ana davasının 29'uncu duruşması saat 11.30'da başladı. Duruşmayı Bdp Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleri; Ayla Akat Ata, Hasip Kaplan, Sabahat Tuncel ve Aysel Tuğluk da izledi.

29'ncu duruşmaya Dicle Belediyesi eski Belediye Başkanı Abdullah Akengin dışında tutuklu tüm sanıkların getirildiği getirildiği görüldü.

Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, duruşmayı başlatırken, bugünkü duruşmada dellilerin okunmasına devam edileceğini söyledi. Sanık avukatlarından Feride Laçin ise tüm sanıkların yokluğunda yapılan işlemlerin ve tutanakların okunmasını talep etti. Ancak bu talep mahkeme tarafından reddedildi ve duruşma saat 13.20'ye ertelendi..

Editör: Haber Merkezi