Selahattin Demirtaş, söyleyişinde; HDP’ye çağrıda bulunarak, Bu süreçten çıkarılacak derslerle yerelden başlayarak hızla büyük kongrenin toplanması ve yönetimde değişiklikle birlikte taze kana ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Gördüğüm kadarıyla halkımız da Eş Genel Başkanlar başta olmak üzere parti yönetiminden bu olgunluğu ve sorumluluğu bekliyor.

TİP ile ilgili eleştirisindeki ‘Kürtlerle yan yana durmama' konusu:

"TİP'in kararı yanlıştı, halen yanlıştır. Devrimci, öncü siyasetin görevi kitlesini değiştirme, dönüştürme iddiasında ısrar etmektir. Erkan Baş'ın beni ziyaretinde de öncesinde de bu görüşlerimi kendilerine iletmiştim. “Kürtlerle yan yana durmazsak oy alabileceğimiz kesimler var” deyip alacağınız oylar, neyi ne kadar çözmeye ve dönüştürmeye yarar ki? Kürt sorunu trafik sorunu değil ki ‘'bu cadde tıkalı, öbür yoldan gidelim'' diyebilesiniz."

Ama bence en kritik bölüm HÜDA-Par ile ilgili olanı.

İçişleri bakanı Süleyman Soylu seçimlere giderken "Türkiye Cumhuriyeti devletinin en önemli attığı adım son yıllarda HÜDA-Par adımıdır, bu stratejik adımla Doğu ve Güneydoğu politikasında muhafazakarlık aksının tekrar nasıl devreye gireceği görülecektir" demişti.

Selahattin Demirtaş'ın yanıtı şöyle:

"HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Bey'i avukatlık yıllarımdan tanırım, kendisine şunu belirtmek isterim: Kürdün eli, Saray'ın bahçesinde bir Kürt siyasetçi için idam sloganları atılırken tuttuğunuz Mustafa Destici'nin elinden kıymetsiz değil. Bugün gidip tutmanız gereken el, Meclis'te HDP'lilerin elidir. Hiçbirimiz artık kirli oyunlara prim vermeden halkımızın çıkarlarına odaklanmalıyız. Umarım bu mesajlarım, tarihsel önemi itibarıyla karşılık bulur."

Bilindiği üzere, Hüdapar önceki yıllarda bayramlarda Hdp’ye iki parti arasında bayramlaşma için çağrı yapmış, HDP çağrıya olumsuz yanıt vermişti.

Selahaddin Demirtaş’ın konuşmalarında anladığımız kadarıyla, bir nevi, Hüdapar’ın Kürt partisi olduğunu ve bir nevi diyaloğa girin diyor.

HDP SELAHATTİN DEMİRTAŞIN HÜDAPAR İLE İLGİLİ MESAJINA ŞU YANIT VERDİ.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı adaylığına yönelik sözleri hakkında, “Kendisinin bir kadın cumhurbaşkanı adayı önerisi vardı” açıklamasını yaptı.

Günay, HÜDA PAR'a el uzatılması konusunda çağrısına ilişkin ise, “Bizim iktidar kulvarlarında gezenlere yönelik tavrımız ve tutumumuz nettir” yanıtını verdi.

Güney, Demirtaş’ın HÜDA PAR'a el uzatılması konusunda açıklamalarına ilişkin ise, “Kuşkusuz bu seçim süreciyle birlikte iktidar kimi tercihler yaptı ve bazı suç odaklarıyla ittifaklar gerçekleştirdi. Bu konuda halkımızın takdiri ortadadır. Bizim iktidar kulvarlarında gezenlere yönelik tavrımız ve tutumumuz nettir. İktidarın ittifaklarıyla, dosyası kabarık suç örgütleriyle ilişkide olanlara karşı tavrımız değişmeyecektir” yorumunu yaptı.

Demirtaş ne demişti?

Demirtaş, Artı Gerçek'ten İrfan Aktan'a verdiği röportajda, HDP yönetimine 14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı adaylığı için hazır olduğunu söylediğini, ancak bunun parti yönetimi tarafından gerekçesiz bir şekilde reddedildiğini belirtti.

Demirtaş, “Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları başlamadan önce ben Genel Merkezimize, Cumhurbaşkanı adayı olmaya hazır olduğumu ve seçimi ikinci tura bırakıp o aşamada demokratik hamlelerle daha fazla katkı sunabileceğimizi belirttim. Ayrıca, benim adaylığım partimizin de oy oranını artırabilir dedim. Aslında siyasi yasağım yoktu ama ola ki Yüksek Seçim Kurulu adaylığımı reddetse bile sonrasında çıkaracağımız adayın tabanımızın sahiplenmesinin daha kolay olacağını belirttim. Fakat bu önerim, herhangi bir gerekçe sunulmadan reddedildi. Gerekçesini halen bilmiyorum” dedi.

Demirtaş röportajında avukatlık yıllarından tanıdığını belirttiği HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'na ise şu mesajı verdi:

“Kürdün eli, Saray’ın bahçesinde bir Kürt siyasetçi için idam sloganları atılırken tuttuğunuz Mustafa Destici’nin elinden kıymetsiz değil. Bugün gidip tutmanız gereken el, Meclis’te HDP’lilerin elidir. Hiçbirimiz artık kirli oyunlara prim vermeden halkımızın çıkarlarına odaklanmalıyız. Umarım bu mesajlarım, tarihsel önemi itibarıyla karşılık bulur.”demişti.  (Haber Merkezi)

Kaynak: HABER MERKEZİ