Türkiye’de cep telefonu devrinin başlamasının üzerinden 18 yıl geçti. Dönemin başbakanı Tansu Çiller ile dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 23 Şubat 1994’te cep telefonuyla ilk konuşmayı yaparak, GSM dönemini başlattı

İlk GSM operatörü Turkcell, 1994 yılının mart ayında, Telsim de mayıs ayında faaliyete başladı. İlk yıllarda cep telefonlarıyla sadece telefon görüşmesi yapmak mümkün oluyordu. Büyük ve ağır cep telefonları 1000-2000 dolar arasındaki fiyatlarla satılıyordu.

Sosyal hayata renk kattı

Telefonların kapsama alanı büyük şehirlerle sınırlıydı. ‘Kapsama alanı’ sözleriyle espriler yapılıyordu. Cep telefonu kullananlar sabit hatta bağlı olmamanın getirdiği rahatlıkla dolaşarak konuşuyor, bu hareketleri, toplumun büyük kesimi tarafından yadırganıyordu. O günlerin en moda sözü, ‘istediğin zaman beni arayabilirsin’ anlamında kullanılan ‘cep açık’ deyimiydi.

Cepteki bilgisayar

Cep telefonu teknolojisi dünyada hızla gelişti ve Türkiye bu teknolojiye anında uyum sağladı. Bugün itibariyle toplumun tüm kesimlerine dağılmış 60 milyon aktif sim kartın olduğu Türkiye, dünyanın en büyük GSM pazarlarından biri haline geldi. Geniş bant veri transferini sağlayan 3G teknolojisi ve bilgisayar altyapısının entegre edilmesiyle cep telefonları, yanımızda taşıdığımız bilgisayarlara dönüştü.

Dünyada ilk ‘alo’ 1973’te

Motorola’nın cep telefonu bölümünün başkanı olan Martin Cooper’ın 3 Nisan 1973 tarihinde, 1 kilo 133 gram ağırlığındaki telefonla yaptığı görüşme ‘ilk mobil alo’ olarak tarihe geçti. 1 temmuz 1991 tarihinde ise dönemin Finlandiya Başbakanı Harri Holkeri’nin, Nokia ekipmanlarını kullanarak, Radiolinja üzerinden yaptığı görüşme, dünyada GSM döneminin başlangıcı kabul edildi.

 Milliyet

Editör: Haber Merkezi