İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Kayıp yakınların "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 390'ıncısı Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi.

Kayıp fotoğraflarının taşındığı eyleme İHD Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı. 
Oturma eylemi öncesi konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, oturma eylemlerinin 390. Haftasına ulaştıklarını belirterek "Bizim kayıplarımız kuyulara attılar, dere kenarlarına attılar. Bunları cezalandırın dedik. Her zaman bunu vurguladık. Cezalandırmazsanız, bunlar başka şeylerde yapabilir, dedik. Nitekim 15 Temmuz'da darbe girişimde bulundular. Burada açık bir şekilde talep ediyoruz. Bizde bu şahısların yargılanmalarına müdahil olmak istiyoruz" diye belirtti.

 Örhan'ın ardından, İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın, 21 Haziran 1993 yılında Diyarbakır ili Çınar ilçesi Dikmetaş (Qerqatê) köyünde, gözaltına alınan, 13 gün sonra ise aileye öldüğü bildirilen Mehmet Sıddık Öncü'nün hikayesini paylaştı. Yalçın'ın ardından, Mehmet Sıddık Öncü'nün oğlu Lezgin Öncü söz aldı. Konuşması sırasında duygulanan ve ağlayan Öncü, konuşmasına devam edemedi. Yapılan konuşmaların ardından, Mehmet Sıddık Öncü ve tüm kayıplar anısına beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Editör: Haber Merkezi