TBMM İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'ndan araştırmacı Nihat Ali Özcan'ın PKK Raporu’na ilişkin bilgilerini dinledi. Özcan’ın hazırladığı rapora göre, örgütün dağ kadrosundakilerin yüzde 12’si kadınlardan oluşuyor. Dağdakilerin yüzde 73’ünu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları oluşturturken örgüte katılanların çoğunluğu Diyarbakır, Mardin, Van ve Hakkârili.




TBMM İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'ndan(TEPAV) araştırmacı Nihat Ali Özcan'dan PKK ile ilgili hazırladığı istatistikî bilgilerle ilgili bilgi aldı. Nihat Ali Özcan, 2001 ila 26 Eylül 2011 tarihleri arasında çeşitli nedenlerle hayatını kaybeden 166'sı kadın, bin 196'sı erkek olmak üzere bin 362 PKK'liye ait bilgileri ve örgüt hakkında hazırladığı istatistikleri içeren raporu komisyon üyelerinin yanı sıra basın mensuplarıyla paylaştı. Özcan’ın basın mensuplarıyla paylaştığı istatistiki bilgilere göre, PKK’nin dağ kadrosunda 1995’lerde 19 bin silahlı kişi bulunurken, bu sayı şimdilerde 6 bin 500’e indi.

Çoğunluk TC vatandaşı
Özcan’a göre dağdaki PKK’lilerin yüzde 73'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, yüzde 12'si Suriye, yüzde 9'u İran ve yüzde 3.72'si de Irak vatandaşı. Dağ kadrosunun yüzde 2.3 kadarını ise Avrupa ülkeleri ve diğer ülke vatandaşları oluşturuyor. Özcan, PKK’nin dağ kadrosundakilerin doğum yerleri incelendiğinde ilk sıralarda Diyarbakır, Mardin, Van, Hakkârililerin bulunduğunu, ancak buna karşılık katılımların daha çok Tunceli, Hakkâri ve Şırnak’tan gerçekleştiğini ifade etti. Özcan’ın tespitlerine göre, PKK’nin dağ kadrosundaki kadınların oranı 1990-95 döneminde yüzde 30 düzeyindeyken bu sayı ilerleyen yıllarda azaldı. PKK’nin şu sıralar dağ kadrosunun yüzde 12’sini kadınlar oluşturuyor. Dağ kadrosunun geri kalan yüzde 88’i ise erkeklerden oluşuyor.

Yaş istatistiği
Özcan’ın belirlemelerine göre, örgüte en genç katılım yaşı 9, en yaşlı katılım yaşı ise 42 olarak saptandı. Örgüt saflarında en genç ölüm 14 yaşında, en yaşlı ölüm ise 48 yaşında gerçekleşirken, militanların fazla örgütte bulunma süresi 28 yıl olarak belirlendi.

PKK’lilerin örgütteki ortalama ömrünün 6-7 yıl arasında değiştiğini de belirten Özcan, örgtün dağ kadrosunun ortalama yaşının 19.4 olduğunu, bu ortalamanın erkek militanlarda 19.6, kadın militanlarda ise 17.7 olarak belirlendiğini kaydetti. Özcan’a göre PKK’ye katılım Abdullah Öcalan’ın yakalandığı 1999 ve 2001’de en üst düzeye ulaştı.

Yılda 13-150 kayıp veriyor
Dağ kadrosundakilerin ölüm istatistiklerini de açıklayan Özcan’ın açılmalarına göre, PKK’lilerin yüzde 79.4’ü Türkiye sınırları içinde, yüzde 17.6’sı Irak’ta, yüzde 2.6’sı İran’da ve  yüzde 0.3’ü ise Suriye’de yaşamını yitirdi. PKK’lilerin ölüm yılı açısından bakıldığında ise en fazla ölüm 2007 ve 2008’de yaşandı. PKK’lıların en fazla öldüğü mevsim ise yaz olarak belirlenirken, örgüt mensuplarının yüzde 35’i yaz, yüzde 29.2’si ilkbahar, yüzde 24.1’i sonbahar ve yüzde 11.6’sı ise kışın hayatını kaybetti. Örgüt militanları en çok Şırnak ve Tunceli’de hayatlarını kaybetti. Özcan’ın saptamalarına göre PKK’ yılda ortalama 130 ila 150 arasında militan kaybediyor.

Kaynak: Diyarbakır özgür haber

Editör: Haber Merkezi